Zbog Škrbićevog zeta „Elektrokrajina“ izgubila podatke 30 hiljada potrošača

„Elektrokrajina“ mjesecima nema pristup podacima o potrošnji struje za više desetina hiljada preduzeća i domaćinstava jer im je baza podataka ostala „zaključana“ nakon što su posao daljinskog očitavanja brojila prebacili sa kompanije „Nites“ na firmu „Dwelt“, otkriva portal CAPITAL. Prebacivanje unosnog posla kontrole sistema za očitavanje, od favorita Seke Kuzmanović do firme zeta Ranka Šrbića, bivšeg ministra zdravlja i kuma Milorada Dodika, rezultiralo je time da najveće distributivno preduzeće u Republici Srpskoj nema pristup sistemu u koji je uložilo milione maraka. Uprava je kao izgovor koristila korona virus da pozove potrošače da sami očitaju brojila.

AMM sistem (Automated Meter Management), odnosno automatsko upravljanje brojilima potrošnje uveden je u „Elektrokrajinu“ 2009. godine.

Taj sistem podrazumjeva AMM sistem softvera kojim se kontrolišu instalirana inteligentna brojila potrošnje električne energije čiji se broj iz godine u godinu povećava. Procjena je da je takvih brojila na području koje kontroliše „Elektrokrajina“ oko 33.000.

Deceniju sistem održava i kontroliše kompanija „Nites“ koja je na tome, sve do prošle godine, ubirala milione od „Elektrokrajine“. Po dolasku na mjesto vršioca dužnosti direktora „Elektrokrajine“ Dragana Čavića odlučuje se taj posao prebaciti firmi „Dwelt“, u vlasništvu Stefana Krnete, zeta Ranka Škrbića i partnera kompanije „Prointer ITSS“.

Kao razlog za promjenu poslovnog partnera Čavić navodi neizvršenje obaveza iz ugovora. „Nites“ gubit tender i zauzvrat odbija ustupiti pristupne kodove za softver, čime „zaključava“ bazu kojoj elektrodistributivno preduzeće više nema pristup. „Nites“ svoju odluku pravdaju „intelektualnim vlasništvom“, te nestručnošću „Dwelta“ pristupi podacima za koje je dobio tender da kontroliše.

Epilog je da „Elektrokrajina“ ne može daljinski da očita brojila, ne može daljinski da uključi/isključi potrošača, a podaci kojima nema pristup nisu samo podaci o potrošnji, već i o kvalitetu isporučene električne energije firmama i domaćinstvima, kao i podaci o manipulaciji s brojilom ili mjernim mjestom koje se u sistemu pojavljuje u formi alarma.

Nites“: Nedamo izvorni kod, „Dwelt“ nema adekvatno znanje

U kompaniji „Nites“ potvrđuju informacije CAPITAL-a da su obustavili saradnju sa „Elektrokrajinom“ po pitanju održavanja AMM sistema.

Ističu da su pioniri u razvoju AMM sistema u regionu i da su sa „Elektrokrajinom“ već 2009. počeli saradnju u okviru EBRD projekta za razvoj i modernizaciju distributivne mreže.

Dodaju da je taj projekat nakon dvije godine proširen sredstvima EIB-a, te je ukupno u sistem integrisano oko 33.000 brojila.

Po isteku garantnog roka, „Elektrokrajina“ po Zakonu o javnim nabavkama za usluge održavanja sistema angažuje „Nites“, sve do prošle godine.

„Od juna 2019. godine, kada je istekao posljednji ugovor o održavanju, „Nites“ je pro-bono vršio usluge održavanja i tehničke podrške, sve do početka marta 2020. godine, kada je „Elektrokrajina“ potpisala ugovor sa drugim dobavljačem. Od tog trenutka „Nites“ nema poslovnu relaciju sa „Elektrokrajinom““, navode u kompaniji „Nites“.

U „Nitesu“ tvrde da su svi pristupni podaci u posjedu „Elektrokrajine“, kao i tehnička i korisnička dokumentacija.

Kompletan tekst pročitajte na portalu CAPITAL:

 

Tagovi: