Zašto imamo otiske prstiju

Vjerovatno svako je od nas kada se zagledao u svoje prste i barem jednom se zapitao: "Zašto imamo otiske prstiju i kako su nastali, čemu ljudski otisci prstiju služe?".

Kada fetus počne rasti, vanjski sloj kože je sasvim gladak. Poslije otprilike 10 nedjelja, dublji sloj kože, bazalni sloj, počinje rasti brže od slojeva iznad njega pa se stvaraju zavijutci i nabori, odnosno papilarne linije.

Ovi nabori na kraju uzrokuju da se površinski slojevi kože takođe savijaju, u vrijeme kad fetus ima 17 nedjelja otprilike na pola trudnoće, uspostavljaju se otisci prstiju.

Vlaga i masnoća na prstima zbog tih neravnina ostavljaju tragove na površinama koje dotičemo.

Iako ovaj proces savijanja može zvučati nasumično, na ukupnu veličinu i oblik otisaka prstiju utiču geni koje dobijate od roditelja. Dakle, vjerovatno dijelite neke šare otiska prsta sa članovima svoje porodice.

Ali na detalje vaših otisaka prstiju utiču mnogi drugi faktori osim gena. Na primjer, oblik i veličina krvnih sudova u vašoj koži, brzina rasta različitih slojeva kože i hemijsko okruženje unutar materice igraju ulogu. Ne postoje dvije osobe koje imaju potpuno iste otiske prstiju, čak ni identični blizanci.

Tek 2015. godine velika dugoročna studija je pokazala da su otisci prstiju stabilni tokom života osobe. Grebeni otiska prsta su vidljivi na površinskom sloju kože, ali uzorak je zapravo "kodiran" ispod toga.

Čak i ako imate veću povredu kože, vaši otisci će se vratiti kada spoljašnji sloj zaraste - iako možda imate i ožiljak piše The Conversation.

Dakle, vaši otisci prstiju su potpuno jedinstveni za vas i postoje od prije vašeg rođenja. Bez obzira koliko se mijenjate dok odrastate, uvijek ćete imati set koji imate sada, bez obzira koliko dugo živite.

Šta je poenta otiska prsta?

Iznenađujuće, niko zapravo ne zna čemu služe otisci prstiju.

Ljudi su dugo mislili da otisci prstiju pružaju trenje koje pomaže našim rukama da prihvate predmete. Ovo ima smisla jer se druge životinje osim ljudskih bića koje imaju otiske prstiju - uključujući mnoge druge primate poput majmuna i majmuna i koala - penjaju na drveće.

Ali ponekad ono što ima smisla nije tačno, a nedavna studija je pokazala da otisci prstiju zapravo ne pomažu ljudima da se drže stvari - barem ne stvari sa glatkim površinama. 

Druge mogućnosti su da otisci prstiju poboljšavaju vaš osjećaj dodira ili pomažu u zaštiti prstiju od povreda. Ali naučnici još ne znaju sa sigurnošću.

Policija koristi otiske prstiju i njihovu jedinstvenu petlju, spiralu i luk kako bi pomogla u hvatanju kriminalaca više od 2.000 godina, počevši od drevne Kine.

Otisci prstiju se sada koriste i za mnoge druge stvari, a sve na osnovu činjenice da su otisci prstiju svake osobe različiti. Možete da koristite taj jedinstveni kod za otključavanje telefona ili ulazak u zabranjeno područje, na primjer. U Malaviju su otisci prstiju korišćeni za identifikaciju farmera koji su uzeli kredite. Mogu se uzeti čak i od beba i koristiti tokom života osobe za pristup njenoj evidenciji imunizacije.

Policijske snage i dalje pronalaze nove upotrebe otisaka prstiju. Kako su detekcija otiska prsta i metode proučavanja poboljšane, detektivi ih čak mogu koristiti da vide ko je bacio određeni kamen.

Ti mali grebeni mogu sakriti i male količine supstanci - što znači da bi se mogle koristiti za otkrivanje upotrebe ilegalnih droga kao što su kokain i heroin. A sada forenzičari takođe mogu da otkriju decenijama stare otiske prstiju - možda omogućavajući detektivima da rješavaju zaista stare zločine - sa novom tehnikom koja koristi hemikaliju koja mijenja boju za mapiranje znojnih žlijezda u vašim otiscima prstiju.

 

(zanimljivostidana.com)

Tagovi: