Kako su sudije, delegati i kontrolori namještali utakmice: Za ženu zelene, za djecu kafene novčanice

Istražioci dokumentovali koruptivne radnje sudija Ilije Živkovića i Kenana Bajraktarevića. Novac primali od većine klubova u Federaciji BiH. Policija će saslušati i Azmira Husića, vlasnika Tuzla Citiya, a pod istragom i sudija Zoran Grbić koji je sudio utakmicu Tuzla City - Sarajevo iz prošle sezone. Ko je bivšem čelniku Fudbalskog saveza BiH Ilji Dominkoviću dojavio da SIPA istražuje njegovog brata Vladimira

"Službe te prate. Rekao mi je čovjek iz MUP-a. Ne pokušavaj ništa", upozorio je Iljo Dominković svog sugrađanina iz Orašja Iliju Živkovića neposredno pred utakmicu federalne Druge lige Sjever između OFK Gradina iz Srebrenika i FK Seona, piše Žurnal.

GRADINA : SEONA

Utakmica se igrala 20. oktobra ove godine, a Živković je tri dana ranije bio određen za glavnog sudiju. Pošto ga je bivši predsjednik Fudbalskog saveza BiH Iljo Dominković upozorio da su pod nadzorom, Živković je nazvao svog kolegu Kenana Bajraktarevića kojem je kazao da se ne smije javljati na telefon, jer ih prate. A Bajraktarević je, prema informacijama Žurnala, već sve bio dogovorio sa Fahrudinom Selimovićem zvanim Pero, gazdom FK Seona. Za tip 2, odnosno sa pobjedu Seone, Pero je obećao sudije nagraditi sa 1000 eura. Oprezni zbog policijske istrage, Živković tek devet dana kasnije u razgovoru sa Bajraktarevićem priznaje da se sreo sa Perom koji mu je predao neutvrđen iznos novca.

"Za ženu zelene, za djecu kafene novčanice", pohvalio se Živković kolegi Bajraktareviću. 

Utakmica u Srebreniku između Gradine i Seone završena je rezultatom 1:1.

OVO MI JE NAJBOLJA UTAKMICA

Istog dana, 20. oktobra 2019. godine, u Tešnju su igrali TOŠK i GOŠK iz Gabele u okviru Prve lige Federacije BiH. Kenan Bajraktarević je bio delegiran za glavnog sudiju. Dan pred utakmicu, na putu između Doboja i Dervente susreo se sa predstavnicima GOŠK-a. U pitanju su, međutim, bili prikriveni istražitelji SIPA-e. U automobilu parkiranom ispred restorana Čarda, Bajraktarević je preuzeo 3000 eura i 1000 KM.

"Ovo mi najbolja utakmica u polusezoni", javiće svojoj supruzi nakon preuzimanja novca i odsuđene utakmice koja je završila pobjedom domaćeg TOŠK-a rezultatom 4-1.

Istog dana, Bajraktarević je nazvao svog prijatelja Iliju Živkovića i rekao mu da su ovi iz "GOŠK-a ludi", jer daju novac, iako su izgubili utakmicu. Dio novca koji je preuzeo, Kenan Bajraktarević je predao Vadimiru Dominkoviću, inače delegatu Fudbalskog saveza BiH, i bratu bivšeg predsjednika Saveza - Ilje Dominkovića.  

ŠESTORICA ZA RASPODJELU

Sedam dana ranije, Kenan Bajraktarević je bio delegiran za četvrtog sudiju u Gabeli gdje su igrali GOŠK i Budućnost iz Banovića. Glavni sudija bio je njegov prijatelj Ilija Živković.

"Slušajte, nas ima šestorica, i svakom trebam dati dio novca", kazat će prikrivenim istražiteljima SIPA-e sudija Živković prije nego će mu oni, kao predstavnici GOŠK-a predati tri hiljade maraka na parkingu ispred ugostiteljskog objekta "Karaotok" u Hutovu blatu kod  Čapljine. 

Živkovićevi pomoćnici su bili Marko Brezović i Mario Grgić. Kenan Bajraktarević je, već smo naveli, bio četvrti sudija, a delegat Ante Kobaš. Fuad Zahirović je bio kontrolor suđenja. Šestorka je u Čapljinu, prema dokumentaciji koja je u posjedu Žurnala, stigla dan prije utakmice. Prespavali su u Karaotoku, a sve troškove je snosio predsjednik GOŠK-a. Utakmica je završila rezultatom 3-2 u korist domaćina.

"Nisam dosudio penal", pohvalit će se Živković u telefonskom razgovoru sa Vladimirom Dominkovićem. 

300 KILA UGLJA

Za svoju izvedbu, Živković je dobio ocjenu 8,4, a SIPA je zabilježila da je ocjenu detaljno usaglasio sa Antom Bilješkom, članom Komisije za sudije i suđenje. 

"Dao sam nešto novca ovom tvom Fuadu Zahiroviću, a tebi su poslati po Vladi", kazat će u telefonskom razgovoru sudija Živković svom šefu Anti Bilješku. 

Policija će, potom, dokumentovati da je Živković, osim novca od GOŠK-a, uzeo i "300 kila banovićkog uglja", jer su i predstavnici Budućnosti iz Banovića zadovoljni suđenjem, pošto nije svirao penal.

"Neka Huso uđe u svlačionicu i da im pred svima", kazat će Ilija Živković putem telefona svom neidentifikovanom sagovorniku neposredno pred utakmicu FK Budućnost iz Banovića i FK Slaven iz Živinica koja je igrana 2. novembra ove godine. 

NE SUDI MI SE

Glavni sudija na toj utakmici bio je Kenan Bajraktarević, dok je Ilija Živković bio četvrti sudija. Banovićka Budućnost pobijedila je rezultatom 2-1. Istražitelji su dokumentovali da je ponovo ključnu ulogu u delegiranju sudija odigrao - Vladimir Dominković. To dokazuju i presretnuti razgovori koje je Bajraktarević vodio sa Ahmetom Ibranovićem, kontrolorom suđenja u Prvoj ligi Federacije BiH.

"Ne sudi mi se utakmica Olimpic-GOŠK. Olimpic je otići u Premijer ligu BIH, a meni ostaje samo GOŠK. Njih ne smijem oštetiti, ako mislim da mi daju još novca", požalio se Bajraktarević kontroloru Ibranoviću.

 Prema trenutnoj tabeli Prve lige Federacije BiH - Olimpic je vodeća ekipa. I tokom protekle sezone, Olimpic je bio favorit za ulazak u Premijer ligu BiH, ali su prvo mjesto izgubili od mostarskog Veleža. Kako bi se pogodovalo Olimpicu, na utakici koja se u martu ove godine igrala u Goraždu, za glavnog sudiju je delegiran Kenan Bajraktarević. Četvrti sudija je bio Ilija Živković. Mostarski KLUB je, na očigled javnosti, drastično oštećen, a krajnji rezultat je glasio Goražde - Velež 1:0. Uslijedile su, potom, brojne žalbe, ali Fudbalski savez FBiH sve ih je redom odbio.

PROVALJENA AKCIJA

Igrao se proljetni dio sezone  2018/2019 Premijer lige BiH. Fudbalski klub Tuzla City grčevito se borio za opstanak. Vlasnik kluba Azmir Husić stupio je u kontakt sa Salemom Prolićem iz Nogometnog saveza BiH prije nego će taj klub ugostiti Zvijezdu 09. Dogovor je bio da Husić u svom automobilu Salemu Proliću preda 30 hiljada maraka kako bi Tuzla City bila privilegovana. 

Pripadnici SIPA-e već su bili pripremili zamku, ali je akcija provaljena. Husić je odustao od podmićivanja Prolića za tu utakmicu, a Tuzla City je na domaćem terenu izgubila od Zvijezde rezultatom 1:3. No, iskupljenje je ubrzo stiglo u narednom kolu kada je Tuzla City pobijedila GOŠK, da bi u narednom kolu, kao domaćin, iznenađujuće slavili protiv kasnijeg šampiona FK Sarajevo. 

Sudija Zoran Grbić je na toj utakmici dva puta pokazao žuti karton jednom igraču Tuzla Citya, ali ga nije isključio. Zoran Grbić danas se nalazi pod istragom Tužilaštva BiH u okviru predmeta kodnog imena VAR. Osim Grbića, pod istragom su, prema informacijama Žurnala, Iija  Živković, Miloš Gligović, Salem Prolić, Vladimir Dominković, Fuad Zahirović, Mirza Kazlagić, Haris Poprženović, Ante Bilješko, Kenan Bajraktarević. Ism njih, policija će saslušati i Azmira Husića, te druge čelnike nogometnih klubova koji se takmiče u Premijer ligi BiH i Prvoj ligi Federacije. U okviru akcije VAR do sada je uhapšeno 12 osoba.

Žurnal

Povezana vijest: