Vlasti obećale: Više ćemo uvažavati zahtjeve osoba sa invaliditetom

Gradske vlasti u Doboju će ubuduće sa većom pažnjom prilaziti rješavanju položaja i statusa invalidnih lica, koje su iskazale nezadovoljstvo neispunjenim obećanjima vlasti o subvencionisanju troškova komunalnih usluga.

To je zaključak sa danas održanog sastanka predstavnika šest NVO, okupljenih u Kooaliciju organizacija osoba sa invaliditetom sa Gradonačelnikom Borisom Jerinićem i šefom Kabineta Draganom Vasilićem.

Ispred Kolicije sastanku su prisustvovali Dragica Bekanović i Zoran Panić, koji su prezentovali problematiku položaja lica sa invaliditetom u Doboju.

-Dobili smo uvjeravanja da će Kolicija biti uključivana u sve ono što gradska uprava radi, a tiče se naše kategorije, uključujući i izrade startegija razvoja. Zaduženo je Odjeljenje za boračko-invalidsku zaštitu i Centar za socijalni rad za određene dijelove tog dogovora u većem uvažavanju invalidnih lica i njihovih potreba - kaže o sastanku predsjednik Koalicije Dragica Bekanović.

Konkretno su dogovorene aktivnosti na poboljšanju pristupa invalidnih lica javnim ustanovama, uređenju horizontalne signalizacije, kao i, nakon sagledavanja situacije sa potrebnim obimom subvencionisanja troškova komunalnih usluga, za taj dio traženog od lokalnih vlasti u obraćanju šest udruženja gradskim vlastima.

Podsjećamo, udruženja osoba sa invaliditetom zaprijetili su blokadom saobraćajnica u gradu i dolaskom pred zgradu gradske uprave, nezadovoljni što im gradske vlasti nisu odgovorile na ranije podnesen zahtjev za subvencije početkom ljeta, nakon što je Skupština grada 30. aprila izglasala dozvolu poskupljenja svih komunalnih usluga.

Okupljeni u Koaliciju organizacija osoba sa invaliditetom zatražili su da se ispoštuje obećano od strane Gradonačelnika za subvencionisanje troškova socijalno ugroženima, posebno da se u tu grupu uvrste invalidna lica.

Očigledno su gradske vlasti ozbiljno shvatili upozorenja invalida, jer su samo dan nakon ponovnog predaje pisma u pisarnici iz Kabineta gradonačelnika predstavnike tih udruženja pozvali na razgovor naredni dan, odnosno danas.

Lj. Đurić