Virus mijenja kreditnu politiku banaka

Uprkos otežanim uslovima poslovanja zbog pandemije virusa korona, bankarski sektor u Srpskoj je i dalje stabilan, ali će vjerovatno doći do određenih promjena u poslovanju banaka, a koje se prije svega odnose na pooštravanje kreditnih politika.

- Vjerujem da neće biti nekih većih intervencija od strane regulatora, već da će svaka banka napraviti sopstvenu analizu kako da prevaziđe ovu situaciju, a što između ostalog podrazumijeva i pod kojim uslovima će ubuduće plasirati nova kreditna sredstva. Treba očekivati da neki uslovi budu promijenjeni i pooštreni - kaže za “Glas Srpske” ekonomista Srđan Šuput komentarišući posljednje poslovne rezultate bankarskog sektora u Srpskoj.

Prema izvještaju Agencije za bankarstvo Republike Srpske, u prvih šest mjeseci ove godine, u odnosu na isti period prošle godine, došlo je do pada dobiti za gotovo 25 odsto. Banke su ostvarile dobit od 38 miliona maraka, što je za 12,9 miliona manje u odnosu na analizirani period. U izvještaju je navedeno i da su banke na kraju prvog polugodišta ove godine plasirale 5,43 milijardi kredita, što je za oko 300 miliona manje nego na kraju prošle godine, ali i da je zabilježen smanjen iznos depozita za gotovo 76,2 miliona, piše Glas Srpske.

Prema riječima Šuputa ove poslovne rezultate treba gledati kroz prizmu aktuelne pandemije virusa korona i pada privrednih aktivnosti u zemlji.

- Pandemija je uticala na gotovo sve segmente života, pa i na samu domaću privredu, a samim tim i na finansijski sektor Srpske. Došlo je do pada dobiti, jer su banke počele da izdvajaju više novca za potencijalne kreditne rizike. I to je jedan od glavnih razloga ovakvih poslovnih rezultata. Stoga ne vjerujem da ovaj sektor može ostvariti rezultate koje je imao recimo prošle godine – objasnio je Šuput.

Sa Šuputom se slaže i Aleksandar Ljuboja iz Udruženja ekonomista Republike Srpske SWOT, navodeći da su pandemija i osjetan pad privrednih aktivnosti glavni krivci nešto lošijih poslovnih rezultata banaka.

- U jednom trenutku došlo je do prestanka privredne, a zatim i kreditne aktivnosti. Sve se to odrazilo i na poslovanje banaka. Mislim da je bankarski sektor u Srpskoj i dalje stabilan te da se on može izboriti i sa većim izazovima - naglasio je Ljuboja.

Očuvanje radnih mjesta

Vršilac dužnosti direktora IRB RS Dražen Vrhovac izjavio je da je, uprkos krizi izazvanoj pandemijom virusa korona, ova banka ostvarila rekordan plasman sredstava od 128.147.651 KM te da je plan plasmana ostvaren već u julu.

- Profit u ovoj situaciji nije bio na prvom mjestu, već podrška očuvanju radnih mjesta - rekao je Vrhovac.

Tagovi: