Usvojena odluka o dokapitalizaciji Rudnika željezne rude "Ljubija"

Akcionari Rudnika željezne rude (RŽR) Ljubija donijeli su odluku o dokapitalizaciji preduzeća od 50,7 miliona maraka i prodaji većinskog državnog udjela Američko-kanadskom konzorcijumu SE-GEDC Corp..

Direktor preduzeća Stanko Vujković je kazao nakon sjednice da je proces dokapitalizacije u skladu sa zakonom i da se emituje nominalna vrijednost preduzeća od 50.777.428 akcija, a dokapitalizator je dužan da taj iznos uplati na poseban račun RŽR-a.

Ako se to ne desi, nema ništa od dokapitalizacije. Država kao trenutni većinski vlasnik zadržaće svoj paket akcija od nekih 40 procenata - rekao je on.

Vujković je naveo da će novi većinski vlasnik rudnika razgovarati sa kompanijom “Arselor Mital Prijedor” i predočiti svoje projekte, a da je suština priče proširenje djelatnosti, odnosno rudarske proizvodnje.

I za male akcionare i za sve ostale ovo je projekat koji sigurno ima efekta i ekonomskog i svakog drugog - naglasio je Vujković.

Podsjećamo, upravo ovakav scenario CAPITAL je najavio u tekstu “Vlada godinama pripremala teren za sutrašnju prodaju „Ljubije“”.

Za razliku od ranijih pokušaja, vlast u Srpskoj se potrudila da ovaj put sve prođe bez podizanja buke i prašine u javnosti povodom ovog posla, a ćutanje je plaćala novcem i koncesijama.

Da se ponovo sprema prodaja rudnika CAPITAL je otkrio još u julu ove godine.

capital.ba