UKC RS: Imamo zaražena 64 radnika, još uvijek odolijevamo sa kadrom

U Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske koronavirusom je zaraženo 64 radnika, a radi se o 19 ljekara, 33 medicinske sestre i tehničara, kao i 12 radnika koji spadaju u nemedicinski kadar.

Iz ove zdravstvene ustanove Mondu je potvrđeno da epidemija novim korona virusom još uvijek nije prouzrokovala probleme nedostatka kadra imajući u vidu da su sve klinike imale obavezu da dio svog kadra stave na raspolaganje Klinici za infektivne bolesti koja je pretvorena u "kovid bolnicu".

"UKC RS još uvijek uspijeva da zbrine sve oboljele od KOVID-19, ali s obzirom na alarmatno povećanje broja inficiranih novim korona virusom u Republici Srpskoj odnosno povećanje onih pacijenata koji zahtijevaju hospitalizaciju, ukoliko se ovakav trend nastavi, veliko je pitanje koliko ćemo još uspijevati da uspješno odolijevamo ovom izazovu", tvrde iz UKC-a RS.

Vlado Đajić, generalni direktor UKC RS, nedavno je za Mondo izjavio da je Klinika za infektivne bolesti već puna, a polako se popunjava i stara pulmologija. On je izrazio nadu da će zgrada stare hirurgije koja treba da bude pretvorena u "kovid bolnicu" biti završena što prije.

Prema procjeni, za rad u "kovid bolnici", neophodno je 600 - 700 zdravstvenih radnika i biće potrebno dio kadrova sa UKC-a RS premjestiti na tu lokaciju, rekao je tada Đajić.

Na današnji dan je u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske hospitalizovano skoro 200 pacijenata kod kojih je potvrđeno prisustvo novog korona virusa.

"Koristimo ovu priliku da još jednom pozovemo stanovništvo Srpske da poštuje preporučene mjere, nosi maske, izbjegava okupljanja, a sve u cilju da se zaštiti stanovništvo, kao i da se spriječi pucanje zdravstvenog sistema", podvlače iz najveće zdravstvene ustanove u Srpskoj.

Zbog pogoršane epidemiloške situacije i povećanog broja zaraženih u FBiH juče je donesena naredba da sve bolnice u ovom entitetu moraju osigurati 30 odsto svojih kapaciteta za hospitalizaciju i liječenje pacijenta oboljelih od KOVID-19.

Tagovi: