Uhapšen nakon što je slagao da je postavljena bomba u Srednjoškolskom centru

Policijski službenici Policijske stanice Doboj 1 zajedno sa Sektorom kriminalističke policije Policijske uprave Doboj, 24.09.2020. godine, operativnim radom na terenu su za oko tri sata identifikovali lice inicijala M.H. iz Doboja, za koje postoji osnov sumnje da je lažno prijavilo krivično djelo.

Za navedeno lice postoji osnov sumnje da je istog dana oko 17, 20 časova, prijavilo da je u zgradi Srednjoškolskog centra u Doboju postavljena ekspolozivna naprava. Pronađen i oduzet mobilni telefon za koji postoji osnov sumnje da je sa istim izvršeno navedeno krivično djelo.

Odmah po prijavi su postupili policijski službenici Policijske stanice Doboj 1, Sektora kriminalističke policije Policijske uprave Doboj, Policijske stanice za bezbjednost saobraćaja Doboj kao i radnici Službe hitne pomoći Doma zdravlja Doboj i Teritorijalne vatrogasne jedinice Doboj.

Brzom rekacijom policijskih službenika u roku od par minuta iz navedenog objekta je evakuisano oko 350 učenika i nastavnog osoblja.

Izvršenim protivdiverzionim pregledom utvrđeno je da u objektu nije postavljena ekspolozivna naprava te da se radi o lažnom prijaviljivanju krivičnog djela.

Кrivičnim zakonikom Republike Srpske predviđeno je da podnošenje lažne prijave za izvršenje krivičnog djela i samo predstavlja krivično djelo „Lažno prijavljivanje krivičnog djela“, za koje je predviđena novčana sankcija ili kazna zatvora do šest mjeseci, odnosno dvije godine ukoliko neko prijavi lice da je učinilo krivično djelo a zna da to lice nije učinilac.

- Ovom prilikom pozivamo građane da ne vrše ove nezakonite radnje jer na ovaj način troše policijske i druge društvene resurse bespotrebnim preduzimanjem mjera i radnji u cilju rasvjetljavanja prijavljenog krivičnog djela, čime se sami dovode u situaciju da postanu predmet krivičnog sankcionisanja ukoliko se utvrdi da se radi o lažnoj prijavi - navode u policiji.

Tagovi: