U Posavini sve manje duvana, uzgajivači trpe pritiske

Poljoprivredna zadruga „Obudovac“ privodi kraju otkup duvana. Kooperanati iz Posavine i Semberije do sada su joj isporučili 41 tonu duvana, ili upola manje nego prošle godine. Prosječan prinos duvana bio je jednu tonu po hektaru.

Drago Dujković iz Obudovca u posljednjih deset godina površine pod duvanom smanjio je sa osam na četiri hektara, te se preorijentisao na ratarske kulture i stočarstvo. S obzirom na to da je mnogo uložio u sušare za duvan, sisteme za navodnjavanje i mehanizaciju, kaže da ne može potpuno da “ugasi” proizvodnju, ali da se ona više ne isplati.

- Imam sisteme za navodnjavanje i zato sam uspio spasti duvan, ali je rod znatno manji od očekivanog, imali smo oko 170 kilograma po dunumu - kaže Dujković i podsjeća da je u rodnim godinama to bilo oko 250 kilograma po dunumu.

Prema podacima poljoprivrednih zadruga “Obudovac” i “Slatinka”, u posljednjih deset godina broj kooperanata i površina pod duvanom, smanjen je trostruko. Duvanari smatraju da u BiH nema dobre volje da se ova proizvodnja održi povećanjem podsticaja iz naplaćenih akciza na cigarete i zaštitom domaćeg duvana na tržištu.

Direktor Poljoprivredne zadruge “Obudovac” Maksim Petrović kaže da je ova vrsta proizvodnje izložena brojnim pritiscima.

- Teško je opstati u situaciji kad smo stalno izloženi raznim konktrolama i inspekcijama, iako je naš posao legalan i obavljamo ga decenijama. Mi to tumačimo kao jednu vrstu pritiska na ovu vrstu proizvodnje - kaže Petrović.

Ističe da Zadruga intenzivno radi na rješavanju tih problema u razgovorima sa Upravom za indirektno oporezivanje i drugim institucijama.

Petrović kaže da je otkupljeni duvan uskladišten, ali da još nije poznato gdje će ići na dalju obradu. Istovremeno, u Zadruzi traže kupca za duvanarsku sirovinu u inostranstvu.

- Pregovaramo sa dvije firme koje se bave preradom duvana u Orašju i Gradačcu i nadamo se da ćemo taj posao uskoro završiti, jer moramo ispoštovati  određene rokove i poluobrađenu sirovinu prodati - kaže Petrović.

Proteklu duvanarsku sezonu obilježili su pad kvaliteta i prinosa, a skupa proizvodnja, niske otkupne cijene i nedostatak radne snage navode proizvođače na razmišljanje o daljem smanjenju površina.

Poljoprivredne zadruge “Obudovac” i “Slatinka” ove godine imale su ugovorenu proizvodnju duvana u Posavini i Semberiji na ukupnoj površini 170 hektara kod 75 kooperanata.

M. L.