"U jeku kriza nije vrijeme za garažu od 35 miliona KM"

Predstavnici Gradskog odbora PDP i poslanici u NS RS Jelena Trivić i Draško Stanivuković obišli su mjesto na kome treba da bude izgrađena garaža UKC za koju je predviđeno da košta 35 miliona maraka. Njima se pridružio i vršilac dužnosti direktora UKC RS Vlado Đajić koji je pokušao da opravda sva sredstva koja će biti uložena.

Partija demokratskog progresa žestoko se protivi izgradnji podzemne garaže za potrebe UKC RS koja bi trebalo da košta 35 miliona maraka. Iako je nesporno da UKC RS trebaju nova parking mjesta, ovo nije trenutak za jedan ovakav projekat, jer se nalazimo u velikoj ekonomskoj, ali i zdravstvenoj krizi izazvanoj virusom korona, poručuju iz ove stranke.

- Nalazimo se u situaciji kada ležeći pacijenti svakodnevno dobijaju cedulje sa spiskom lijekova i ostalih sredstava koje moraju nabaviti, a troškovi za to padaju na teret njihovih kućnih budžeta. Suočeni smo sa situacijom kada nam kvalitetan zdravstveni kadar odlazi. Odlazio je i prije ove pandemije i to je nešto što će se nastaviti i poslije ove pandemije ako se nešto ne preduzme, naglašava predsjednik Savjeta za zdravstvo u Gradskom odboru PDP-a Banja Luka, Mira Gavrić.

Iz PDP kažu i da je način na koji je donesena odluka o tome da se gradi garaža potpuno nevjerovatan.

- Zamislite da oni tu odluku donose na osnovu ankete koju su provodili studenti sa pacijentima. To je u najmanju ruku neozbiljno, kaže potpredsjednik Gradskog odbora PDP-a Banja Luka Dragan Milanović.

UKC RS neće dobiti samo garažu, odgovara v.d. direktora UKC RS Vlado Đajić, koji se po dolasku predstavnika PDP-a, zajedno sa nekoliko ljekara, pridružio obraćanju medijima. Prozivke da je garaža preskupa i nepotrebna Đajić je pokušao opravdati slikovito, donijevši skice šta će to biti izgrađeno u sklopu ovog projekta.

- Da se ovdje na ovom području ne mogu praviti montažne garaže, što je jedan uvaženi poslanik neki dan pričao. Ovo je jedan lijep i funkcionalan objekat. Ono na šta smo mi ponosni jeste da kvadrat ovog prostora 402 KM. Znači ne znam da li je iko napravio bilo kakav objekat, a ne ovakav, evropski, svjetski za 402 KM, kaže v.d. direktora UKC RS Vlado Đajić.

Ovo je cirkus, poručuje poslanik PDP-a Draško Stanivuković. Dodaje da je obilazak mjesta gdje će se graditi podzemna garaža imao za cilj da se građanima pokaže gdje se i u koje svrhe troši javni novac.

- To je ogroman novac sa kojim smatramo da u najvećem obimu mogu biti pokriveni troškovi nove bolnice u našem gradu. I to je ideja koju mi njima predlažemo. Da od ovakvih javnih nabavki odustanu, jer ovo nije prioritet. Nova bolnica koja jeste prioritet za Banjaluku, koji mnogi manji gradovi imaju, značila bi da će ova pomenuta parking mjesta koja sada imamo, biti potpuno dovoljmna i zadovoljavati kapacitete Kliničkog centra, ističe predsjednim Gradskog odbora PDP-a Banja Luka i narodni poslanik Draško Stanivuković.

Izgradnja nove bolnice u Banjaluci, koju predlažu u PDP-u, omogućila bi smanjenje broja pacijenata na UKC RS za 60%, jer se u ovoj ustanovi i liječi najviše građana iz Banjaluke, dodaju iz PDP-a.

BN TV