U Doboju se gradi zgrada za izbjeglice i raseljena lica

Gradi se zgrada sa 134 stana za izbjegla i raseljena lica u dobojskom naselju Bare. Obradovalo je to Borislava Markovića koji je iz Maglaja izbjegao u Doboj. Za njega to znači konačno rješenje stambenog pitanja. Kaže, trenutno živi u kolektivnom centru.

Puno bi značilo zato što je ovdje neuslovno i nije povoljno za živiti - rekao je Borislav Marković.

Radove na izgradnji objekta obišao je i premijer Srpske sa rukovodstvom Doboja. Sa investicijom od 7 miliona i 700 hiljada maraka, kažu, biće definitivno riješeno pitanje zatvaranja kolektivnih centara u Doboju.

- Zaista, Republika Srpska je dužna da tim ljudima obezbijedi, iako su čekali jedan poprilično značajan period, ali mi se tim ljudima na neki način odužujemo da dobiju stanove. Da više ne žive po tim kolektivnim centrima gdje uslovi nisu adekvatni za život - kazao je Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske.

- Grad Doboj će dobiti na raspolaganje 134 stambene jedinice. U skladu sa našom socijalnompolitikom mi ćemo te stanove dodjeljivati u ovom momentu ljudima koji žive u alternativnom smještaju - rekao je Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja.

Završetak radova planiran je najkasnije do marta 2022. godine. Izgradnja zgrade realizuje se u sklopu projekta CEP 2 kojim će biti zatvoreni kolektivni centri u Srpskoj.

- Ovaj projekat predviđa i početno opremanje stanova sa osnovnim tehničkim aparatima i kućnim potrepštinama koje će se naći u smislu prvih dana koje će stanari provesti u tim stambenim jednicama - smatra Marko Aćić, v.d. direktora Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije Republike Srpske.

U vlasništvu grada Doboja ostaju 134 stana i predstavljaju promociju Zakona o socijalnom stanovanju. U gradskoj upravi kažu, donijeće i Pravilnik po kojem će dodjeljivati slobodne stambene jedinice, najvjerovatnije, mladim ljudima.