U dobojskoj bolnici žele pacijentima ugrađivati stentove

Angio sala, vrijedna oko milion maraka, prioritetan je zadatak rukovodstva dobojske bolnice "Sveti apostol Luka", koje, iako se uskoro očekuje početak radova na izgradnji nove bolnice, želi da u starom objektu na Internom odjeljenju pacijentima pruža usluge ugradnje stentova.

"Oprema koja bi bila ugrađena u angio salu je prenosna. Znači, u suštini, mi bismo mogli u postojeći objekat ubaciti opremu za angio salu, a onda kada za to dođe vrijeme tu istu opremu prenijeti u nove objekte. Ono što bismo tim postigli jeste da bismo tu proceduru već počeli pružati u našoj ustanovi, ne bismo pacijente morali prevoziti u Univerzitetski klinički centar RS, a ujedno kada dođe vrijeme za otvaranje nove zdravstvene ustanove svi naši radnici bi već bili uhodani u ovu proceduru ugradnje stentova", izjavio je Mladen Gajić, direktor bolnice.

Kamen temeljac za izgradnju nove bolnice položen je 14. marta ove godine, a gradiće je konzorcijum kineskih kompanija "China Sinopharm International Corporation" i "Shan Xi Construction Investment Group".

 "Sada je faza projektovanja, usklađivanja tehničke dokumentacije i to ide svojom dinamikom, kako je i predviđeno međunarodnim ugovorom. Do kraja ovog mjeseca izvođač bi trebalo da bude uveden u posao, onda kreće ta druga faza izgradnje. Treća faza je opremanje. Rok je tri godine i mislim da će u predviđenom roku taj projekat biti završen", kazao je Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja.

Dok nova bolnica ne bude sagrađena, u hirurškim salama stare nastoje da, osim procedura koje se već obavljaju, uvedu i nove, kako pacijenti ne bi morali da odlaze u druge zdravstvene centre u RS.

"Počeli smo intenzivnije da radimo endoproteze kuka, uradili smo ih zaista dosta ove godine, a u sljedećoj planiramo da uvedemo i endoproteze koljena. Procedure su zahtjevne, ali je mnogo zahtjevniji instrumentarij, opsežna je nabavka, priprema i sve ostalo", kaže Anela Velimirović, specijalista ortopedije i traumatologije.

Zamjena zgloba vještačkim materijalom radi se u slučajevima povreda, podsjetila je Velimirovićeva, te u situacijama kada pacijenti trpe bolove zbog propalih zglobova koljena ili kuka, i kada druge metode ne pomažu.