Tužilaštvo uključeno u rješavanje “Slučaja Osječani”

Prizori duž korita rijeke Bosne na području Osječana kraj regionalnog puta Doboj - Modriča, koje su snimili građani, čini se nisu nikoga, ko ozbiljnije razmišlja o očuvanju životnog prostora, nisu ostavili ravnodušnim, jer su u javnosti uslijedile reakcije zgražavanja, pa i početna nevjerica da se radi o stvarnim snimcima.

Nije poznato još kako su na javna prozivanja „Ko je odgovoran za ekološku katastrofu u Doboju?“ reagovali i nadležni. Oni javnosti još nisu ponudili odgovor na upit koji su od strane grupe građana dobili u Otvorenom pismu i nizom fotografija devastacije kod Osječana. Podsjećamo, snimci su proslijeđeni nadležnima u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Ministarstvu energetike i rudarstva, Javnoj ustanovi „Vode Srpske“ i Republičkoj upravi za inspekcijske poslove.

Oni za sada još ćute, vjerovatno se presabirajući kako da reaguju, a da se ne stekne utisak da se u ovom slučaju radi i o njihovoj odgovornosti.

„Podnijeli smo u petak Okružnom javnom tužilaštvu Doboj Krivičnu prijavu sa sumnjama u nelegalni i nekontrolisani iskop šljunka  iz korita rijeke Bosne na lokaciji KO Osječani Grad Doboj. Prema pribavljenoj dokumentaciji sa lica mjesta iskop je vršen u nepredviđenim razmjerama nakon čega je korito ostalo devastirano što se jasno vidi iz priloženih fotografija i dokaza uz ovu krivičnu prijavu. Raspoloživu dokumentaciju dostavljamo u prilogu prijave“ – oglasili su se iz neformalne grupe građana, okupljene oko inicijative za obezbjeđenje kontrolisane i zakonite eksploatacije minerala u slivu rijeke Bosne od Doboja do ulivanja u rijeku Savu kod Šamca.

U prijavi se navodi da građani smatraju da su pripremljeni dokazi jasan pokazatelj Tužilaštvu da na licu mjesta Osječani kod Doboja postoje obilježja krivičnog djela protivzakonito zauzimanje i eksploatacija prirodnih bogatstva i dobara od opšteg značaja, te ukazuju Tužilaštvu na sumnju da su naprijed navedena krivična djela počinjena od strane osumnjičenih lica kako onih koji su izvršili nelegalni iskop materijala iz korita rijeke Bosne u enorminim količinama, tako i nadležnih organa koji su bili dužni spriječiti i prijaviti počinjenje krivičnog djela propisanog članom 391 KZ RS „Protivzakonito zauzimanje i eksploatacija prirodnih bogatstava i dobara od opšteg značaja“.

„Sa tim u vezi postoji sumnja i da su ujedno počinjena i ostala krivična djela „Zloupotreba položaja odgovornog lica“, „Utaja poreza i doprinosa“, „Primanje mita“, „Davanje mita“ i „Nesavjestan rad u službi“ KZ Republike Srpske. Istim zakonom, ukoliko je nastupila imovinska šteta za Republiku Srpsku ili jedinicu lokalne samouprave, što je nedvosmisleno, propisane su kaznene sankcije zatvora od dvije do deset godina“ – precizirano je iz grupe.

Lj. Đurić

Tagovi: