Tužba srušila milionsku dokapitalizaciju “Krajina osiguranja”

Sve odluke, među kojima i ona o milionskoj dokapitalizaciji Krajina osiguranja usvojene na skupštini akcionara u julu, biće poništene na narednoj skupštini, saznaje portal CAPITAL.

Naime, nezadovoljni usvojenim odlukama dio akcionara je sudu podnio tužbu kako bi ih osporio.

Direktor Krajina osiguranja Mile Janjić kaže za CAPITAL da se taj postupak otegao, a kako se odluke nisu implementirale, one su zastarile.

Odluke su bile vezane za rokove koji su istekli, a mi smo zakasnili u implementaciji, tako da ih sada moramo poništiti i donijeti nove, sa novim datumima - kaže Janjić dodajući da je u međuvremenu tužba povučena.

Podsjećamo, osporenom odlukom o dokapitalizaciji preduzeća planirana je emisija akcija vrijedna oko milion maraka iz koje su se trebali isplatiti odštetni zahtjevi.

Prijedlog o novoj dokapitalizaciji će se naći na dnevnom redu skupštine koja je sazvana 26. decembra.

Ukoliko ona bude usvojena biće emitovano 3.100.000 akcija koje će akcionari sa pravom preče kupovine moći kupovati po cijeni od 0,29 KM.

Cijena za preostale akcije, nakon isteka roka za korišćenje prava preče kupovine, formiraće se na Berzi, po principu višestrukih cijena - navodi se u prijedlogu odluke.

Tu je i posebna odluka kojom se predlaže da investitor koji stekne preko 30 odsto ukupnog broja akcija, oslobađa obaveze za preuzimanje.

Pored ove, razmatraće se i odluke o razrješenju pojedinih članova Upravnog odbora i Odbora za reviziju, a biraće se i interni i nezavisni revizori.

Podsjećamo, najveći  akcionar „Krajina osiguranja“ početkom 2022. postalo je preduzeće „Prijedorputevi“, u vlasništvu Dragana Čorokala, nakon što je sa 2,9 miliona KM dokapitalizovalo ovo društvo.

capital.ba