Trebinje: Obilježavanje Vidovdana, krsne slave Vojske Republike Srpske

Od Kosova pa do sada Vidovdan je svetinja zhsrpski z i h je danas svečano na svakom pedlju srpske zemlje.

Posebno svečano je bilo je u Trebinju, obilježena je krsna slava Vojske Republike Srpske i Trećeg pješadijskog puka.

Stigli su i najviši zvaničnici Srpske koji poručuju da se danas pokazuje poštovanje prema onima koji su stvarali Republiku Srpsku, branili njenu slobodu, pravo na život i pravo na budućnost.

"Obaveza institucija naravno jeste da poštuje sve ono što je važno u našoj prošlosti, ali obaveza institucija jeste da poveže prošlost sa budućnosti i da nađe pravi put. Ja sam sigurna onda kada smo zajedno i kada smo okupljeni oko zajedničkih interesa, a to je prvestveno Republika Srpska jaka i stabilna, odgovorna Republika koja zna šta hoće i koja može da organizuje svoj život i odgovori na političke, ekonomske i sve izazove onda znam da smo tu da ispunimo te ciljeve", rekla je Željka Cvijanović, predsjednik Republike Srpske.

"Ne smijemo dozvoliti da se bilo šta zaboravi od onoga što je herojski rađeno u proteklim godinama pogotovo zadnji odbrandbenootadžbinski rat. Nismo mi danas slučajno ovdje u Hercegovini. Hercegovina zaslužuje da se pomene na današnji dan jer su ovdje vođene posebno teške bitke", istakao je Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske.

U tim teškim bitkama Srbi nikada nisu napadani, uvijek su branili svoje i pobjeđivali.

Pobjeđivali su i mnogo jače neprijatelje zato danas sjećanja sam naviru. Borcima je Vidovdan svetinja, a čelnici kažu da žrtva hrabrih nikada neće i ne smije biti zaboravljena.

"Vidovdan je jedan od najznačajnijih datuma u srpskoj istoriji. Vidovdan je nepresušno vrelo, izvor nadahnuća. Vidovdan nam šalje mnoge poruke", naglasio je Milomir Savčić, predsjednik BORS-a.

"Treba da se sjećamo svih žrtava, ne samo ovih dana nego tokom cijele godine. Neka je vječna slava i hvala od Kosova do daanašnjeg dana", rekao je Mirko Ćurić, gradonačelnik Trebinja.

Uz sve epidemiološke mjere obolježa je slava Vojske Republike Srpske.

U trebinjskom Sabornom hramu Vladika Dimitrije služio je liturgiju a onda parastos poginulim borcima. Čelnici su obišli trebinjsku spomen sobu, a onda i položili cvijeće na Spomenik braniocima Trebinja.

"Nadam se da ćemo sljedeće godine nastaviti da obilježavamo u obimu kako smo to i ranije radili. Koristim priliku da svim pripadnicima vojske Republike Srpske i Trećeg pješadiskog Republika Srpska puka čestitam krsnu slavu", rekao je Milan Radojičić, komadant Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka.

Krasnu slavi danas su čestitali mnogi, a u Trebinju su bili predstavnici političkog i javnog života Srpske. Stigli su i "Noćni vukovi" koji su prokrstarili Hercegovinom i obišli ovdašnje manastire.

Tagovi: