U Transparensiju tvrde da se stanje u pravosuđu BiH pogoršava

Transparensi Internešnal u Bosni i Hercegovini poziva međunarodne aktere da osiguraju mehanizme i sredstva za radikalni reformski zaokret u pravosuđu.

Najnovija afera u kojoj predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta na objavljenom snimku na neprimjeren način navodno razgovara o imenovanju sudije koja je sestra članice VSTS dodatno će narušiti povjerenje građana jer ovi navodi neće biti istraženi – navode iz TI BiH.

Dodaju da su disciplinske komisije, sastavljene od članova VSTS, ranije zauzele stav da predsjednik VSTS ne može snositi disciplinsku odgovornost jer radnje preduzima u svojstvu predsjednika Savjeta, a ne sudije.

"Nekažnjivost  dovodi do toga da se ponavljaju primjeri neprimjerenog ponašanja", navode oni.

Prijava

Podsjećaju da je TI BiH krajem 2017. godine, prije nego što je lice koje se pominje u snimku imenovano na mjesto stručne saradnice u Okružnom privrednom sudu, primio prijavu da je konkurs farsa i da će ovo lice biti imenovano zbog svojih porodičnih veza sa članicom VSTS.

"Okružni privredni sud u Banjaluci je odbijao dostaviti informacije o konkursnoj proceduri, te ih je dostavio poslije više od dvije godine i dvije sudske presude u koristi TI BiH. Dokumentacija je pokazala da je izabrana kandidatkinja zaista bila najbolja na pismenom testiranju, ali se u prijavi, u kojoj je najavljeno njeno imenovanje, isticalo da je pismeno testiranje najveći koruptivni rizik. I da će to biti razlog što će mnogi protivkandidati odustati od procedure, kao što je i bio slučaj", tvrde u TI BiH.

Navode da posljednji nalazi Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju, Američke agencije za međunarodni razvoj i saradnju, ali i raniji izvještaji Evropske komisije i domaćih nevladinih organizacija jedinstveni su u ocjeni da se stanje u pravosuđu rapidno pogoršava.

"Prema izvještaju OEBS o odgovoru pravosuđa na korupciju, samo jedna optužnica je podignuta u predmetima visoke korupcije u 2019. godini, dok USAID zaključuje da su sami tužioci i sudije dali negativnu ocjenu svom radu u domeni borbe protiv korupcije.  Prema nalazima iz percepcije javnosti o pravosuđu, koji su predstavljeni na debati Delegacije Evropske Unije u BiH „Pravo na pravdu“, dvije trećine građana nema povjerenje u ovu granu vlasti. Dok su objektivni nalazi i percepcija javnosti u stalnoj silaznoj putanji, administrativni podaci pokazuju rast broja zaposlenih u sudovima i tužilaštvima u posljednjih pet godina, kao i rast sudskih i tužilačkih budžeta za čak 24 odsto i 39 odsto", navode u TI BiH, prenosi Srpskainfo.

Podsjećaju da trenutni zakonodavni i institucionalni okvir nije u stanju osigurati integritet i nužne reformske procese.

"VSTS je dio problema, a ne rješenje. Izmjene i dopune zakona o ovom regulatornom organu neće promijeniti „sindrom nekažnjivosti“ počinilaca visoke korupcije o kojem izvještava OEBS, ili iskorijeniti korupciju u imenovanju sudija i tužilaca. Pravosuđe se nalazi u dubokoj krizi koja se jedino može izliječiti radikalnim reformskim zahvatima kao što su rasformiranje trenutnog saziva VSTS, uvođenje vetting procedura ili re-evalucije svih sudija i tužilaca po ugledu na Albaniju, i donošenje seta novih propisa koji će osigurati integritet i odgovornost", navodi se u saopštenju.

TI BiH poziva međunarodne i domaće aktere da definišu nove mehanizme koji će osigurati integritet i odgovornost u pravosuđu.

Bosni i Hecegovini je neophodna podrška međunarodnih stručnjaka i partnera, kao i domaćih stručnjaka koji nisu dio pravosudne zajednice nekoliko godina unazad, ali i uspostavljanje privremenog regulatora u sektoru pravosuđa koji će zamijeniti aktuelni saziv VSTS koji je izgubio svaki kredibilitet", zaključuju u TI BiH.