Svijet boksa priželjkuje spektakl: Sudar "Čeličnih pesnica" 23 godine kasnije

Svi ljubitelji boksa s oduševljenjem su dočekali vijest da bi Majk Tajson i Ivander Holifild 11. jula mogli da odmjere snage u Saudijskoj Arabiji, pune 23 godine nakon jednog od najkontroverznijih mečeva koje je svijet ikada vidio.

I te 1997. je, kao i sedam mjeseci ranije, Ivanderova ruka bila podignuta visoko. Međutim, ljetne noći u Las Vegasu Tajson je prevazišao samoga sebe, dva puta ugrizavši velikog rivala za uvo.

Borba je čuvena i zbog 18.000 gledalaca u dvorani, profitu organizatora od 17,2 miliona dolara, ali i kazni od tri miliona dolara, koliko je Tajson morao da plati za svoj potez. Holifild je od borbe tada zaradio 35 miliona dolara, a Tajson izgubio licencu do oktobra 1998. godine.

Kasnije je Ivander rekao da ga je Majk ugrizao za uvo jer ga se boji, ali su ipak uspjeli da se pomire i ostanu u dobrim odnosima. 

- S tim ugrizima postalo mi je jasno da se Majk boji, jer takvo nešto napravite kada želite pobjeći, a ne boriti se. Kad sam se tukao s bratom ugrizao bih ga i pobjegao. Ista situacija bila je i tada. Bio je to najlakši način da izbjegne borbu, rekao je Holifild.

Rijetko kada je vladalo takvo interesovanje za jedan meč, pa i ne čudi što svi čekaju zvaničnu potvrdu o trećem činu velikog rivalstva. Nikada više poslije tog meča "Čelični Majkl" nije bio isti.

Nakon uzastopnih poraza od Holifilda, samo je još 2000. godine imao priliku da osvoji titulu prvaka u teškoj kategoriji. Međutim, Lenoks Luis bio je prejak i nokautom u osmoj rundi praktično je označio kraj Majkove karijere.

Ipak, zbog svega onog što je uradio prije duela sa Holifildom ostaće zapamćen kao jedan od najvećih u istoriji najplemenitinije borilačke vještine. Kako rivali nikada nisu znali šta mogu da očekuju od Tajsona u ringu, isto tako bio je nepredvidiv i u privatnom životu.

Vjerovatno ni sam ne zna koliko puta je bio optužen za razne skandale. Čini se kako se u posljednje vrijeme malo primirio.

Ivander je, s druge strane, poslije velikih pobjeda držao titulu do 1999. godine. Nekoliko puta pokušavao je da se vrati, a posljednju je osvojio 2000. godine protiv Džona Ruiza. Ipak, 2008. godine je prema mnogima bio oštećen, kada je na bodove izgubio od Nikolaja Valujeva, koji je bio prvak po WBA verziji.

Holifild je već tada bio 46-godišnjak, a iako su i on Majk poprilično zašli u godine čini se kako jedan drugog tjeraju do maksimuma. Ivanderu ne smeta što već ima 57, dok je Majk tri godine mlađi. Holifild se vratio treninzima nedugo nakon što je Tajson na društvenim mrežama "zaprijetio" moćnim snimcima iz dvorane.

- Prvih sedam dana sam u teretani i osjećam se sjajno. Radujem se što ću pojačati treninge i intenzitet dok se pripremam za borbu. Rekao sam ti da imam nešto za tebe, napisao je Holifild u svom videu, poručivši da se vratio.

Posljednji meč imao je 2011. godine kada je savladao Danca Brajan Nilsena, dok je Tajson zadnji put zvanično boksovao 2005. godine, kada je izgubio od Kevina Mekbrajda.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Evander Holyfield (@evanderholyfield) on

Ostaje nam da sačekamo zvaničnu potvrdu o održavanju meča. I jedan i drugi su rekli da ne bi imali ništa protiv da odmjere snage, pa su pregovori u toku. Duel bi bio humanitarnog karaktera i sav prikupljeni novac išao bi u dobrotvorne svrhe.

Tagovi: