Šumatići podnijeli prijavu tužilaštvu protiv dvojice inspektora i direktora preduzeća

Porodica Šumatić iz Doboja je odlučila da ne čeka istragu Unutrašnje kontrole MUP RS po njihovoj prijavi da je Bojan Šumatić (33) dobio batine u Policijskoj stanici u Doboju u iznuđivanju priznanja po prijavi iz dobojskog prevozničkog preduzeća da je otuđio novac iz stola direktora preduzeća.

On i supruga Jovana (28) podnijeli su prijavu Okružnom javnom tužilaštvu Doboj protiv dvojice inspektora PU Doboj, kao i protiv direktora preduzeća u kojem je do tog 10. juna, kada se dogodio incident u PS, radio.

"Nazvali su me iz preduzeća gdje sam radio i rekli da im je nestalo 1.300 evra i pozvan sam u MUP da dam izjavu. Tamo me je čekao direktor tog preduzeća i trojica inspektora, od kojih su me dvojica udarali pesnicama i iznudili priznanje koje sam morao potpisati, jer su mi zapretili ako to ne uradim da idem u drugu prostoriju gdje će "raditi pendreci", tvrdi za naš portal Šumatić.

Po izlasku iz stanice kaže da je potražio pomoć u Opštoj bolnici i zatim u dobojskom Domu zdravlja, gdje je izvadio ozljedni list. Kako su se nastavili pritisci na njega i porodicu, te je čak naknadno kontaktiran iz preduzeća i traženo mu je još 500 evra, za kojeg su ga takođe optužili, angažovao je poznatu ovdašnju advokatsku kuću.

"Ne sporim da imam svojih grijeha iz ranije mladosti, ali nikakav novac nisam uzeo, poznato je u preduzeću da sam do poslednjeg pfeninga vraćao kusur, kada sam obavljao kupovine bilo čega. Tražio sam odmah kada sam davao izjavu u policiji da idem na poligraf, da se uzmu otisci prstiju i provede temeljna istraga skidanjem snimaka sa nadzornih kamera, ali uzalud", kaže nam Bojan, koji čak nije ni bio prijavljen da radi u preduzeću, iako je povremeno vozio i odgovorna lica u preduzeću.

Posebno ogorčena je njegova supruga Jovana, koja se takođe pridružila krivčnom gonjenju zbog davanja, kako kaže, lažnih izjava u Centru za socijalni rad da ona sa suprugom zanemaruje djecu. Zbog toga joj je stigao poziv iz Centra da dovede djecu i da izjavu po navodima iz prijave.

"Frapirala sam se kada su mi predočili da su upravo izjave iz tog preduzeća i inspektora, koji su iznuđivali priznanje od supruga. Imenovala sam u prijavi sve osobe za koje sumnjam da lažnim prijavama žele da naude našoj porodici", Jovanina je izjava portalu MojDoboj.info, koja kaže i da se neće libiti da ide do kraja i svim zakonskim metodama će nastojati da raskrinka i otkrije one koji nju i porodicu uznemiravaju trubeći iz automobila ispred njihove porodične kuće.

Inače, porodica Šumatić nije nepoznata u Doboju, čak važi za jednu od dobrostojećih i uglednijih, što je prije par godina, kako i sam priznaje, upravo Bojan narušio nekim svojim potezima zbog čega je i zakonski odgovarao. Ali, da je otuđio bilo šta u preduzeću i od direktora, koji mu je uz ovu pandemiju dao na lično korištenje i telefon i automobil, kaže da mu nikada nije padalo ni na pamet.

"Ne ljutim se što mi je to sve oduzeo u stanici policije 10. juna i što je rekao da više ne dolazim na posao, jer sam mu i sam nagovijestio da ću potražiti drugi posao. Optužbu da sam kradljivac, to mu ne mogu oprostiti i do kraja ću tjerati da se istina otkrije", Bojanove su riječi.

POLICIJA

Na naš upit o ovom slučaju i mogućem prekoračenju ovlašćenja policije u postupanju prema prijavljenom za krađu, načelnik PU Slobodan Radinković nije nam ni potvrdio ni negirao te navode, rekavši da će cijeli slučaj ispitati i da niko neće biti izuzet od eventualne odgovornosti.

"Policijskoj stanici Doboj 1, 10.6.2020. godine,  prijavljeno je da je iz kancelarije jednog privrednog društva u Doboju otuđen novac te da postoji osnov sumnje da je navedeno izvršilo lice inicijala B.Š. iz Doboja. Istog dana na navedene okolnosti saslušano je oštećeno lice, lice inicijala B.Š. i još dva radnika ovog privrednog društva.

Lice inicijala B.Š. je napustilo prostorije Policijske stanice Doboj 1  oko 14.40 časova a oko 19.20 časova se javilo u  dobojsku bolnicu radi ukazivanja ljekarske pomoći. Navedeno lice je ispitano na navedene okolnosti dok na sebi u tom momentu nije imalo vidne povrede. Licu B.Š. su u Domu zdravlja Doboj konstatovane lake tjelesne povrede.

Dana 17.6. protiv istog je Okružnom javnom tužilaštvu Doboj dostavljen Izvještaj o izvršenom krivičnom djelu „Krađa“. O svemu je obaviještena Jedinica za profesionalne standarde Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske radi utvrđivanja pravilnosti i zakonitnosti u postupanju policijskih službenika" - odgovoreno nam je u službeno iz PU Doboj.

LJ. ĐURIĆ

Tagovi: