Spavate li goli ljeti? Evo šta ljekari kažu o tome

Iako se često nabrajaju dobre strane spavanje bez odjeće, liječnica specijalizirana za poremećaje spavanja dr. Sophie Bostock s portala thesleepscientist.com kaže kako po velikim vrućinama ipak nije preporučljivo spavati gol jer nam noću tjelesna temperatura, bez obzira na to koliko je vani vruće, dovoljno pada.

- Kad spavate goli, znoj se sakuplja na tijelu i tamo ostaje, što nije dobro jer će tokom noći temperatura tijela pasti, a znoj će vas previše rashladiti - rekla je dr. Bostock koja zato savjetuje spavanje u pidžamama i spavaćicama od laganih i prozračnih materijala, koji će s tijela upiti znoj.

Drugi način da nam tokom sparnih noći ne bude prevruće je, kaže ona, držati spuštene roletne ili navučene zastore u spavaćoj sobi tijekom cijelog dana, da ne ulaze svjetlost i toplina.

- Ako vam je u sobi toplije nego vani, nemojte preko dana prozore držati otvorenima, već ih otvorite malo prije nego idete u krevet - predlaže ona.

Isto tako, dodaje, s kreveta maknite poplune i teške, debele prekrivače, a ostavite samo pamučnu plahtu ili lagani pamučni prekrivač.

- Tanki pamučni prekrivači upijaju znoj pa je uvijek dobro imati ih kraj sebe na krevetu - rekla je, a za bolji san po velikim vrućinama preporučuje i tuširanje pola sata prije spavanja, piše Večernji list.

- Ne morate se, kako mnogi misle, tuširati hladnom vodom da biste se rashladili; pomoći će i topli tuš ili kupka koji također spuštaju bazičnu temperaturu tijela - objasnila je liječnica za Women’s Health.

ba.n1info.com

Tagovi: