Školski odbor zaštitio direktorku Bošnjakinju, Vijeće roditelja danas zauzima stav o cijelom slučaju

Školski odbor dobojske Osnovne škole “Petar Kočić” u Sjenini Rijeci podržao je zakonito postupanje direktorke Mevlide Dervišefendić u slučaju sankcionisanja učenice šestog razreda te škole, kojoj je zbog cjelodnevnog izostanka sa nastave izrečena kažnjena ukorom razrednog starješine, a zatim smanjena ocjena iz vladanja.

Ocjenjeno je da su su školske vlasti pridržavale zakonskih propisa u Republici Srpskoj i zbog zabrane roditelja da pohađa nastavu na Dan državnosti FBiH 25. novembra kako bi, kako je ona navela, sa njima i prijateljima proslavila praznik zaradivši zakonom propisanu kaznu. Direktorka Dervišefendić je potpisnik akta o ukoru razrednog starješine i smanjenju ocjene, što je naišlo na salvu optužbi na njen račun i osude njenih sunarodnika iz drugog entiteta.

Posebno su u osudama glasni iz Stranke demokratske akcije, čiji je član predsjedništva i Glavnog odbora Ramiz Salkić u svom reagovanju istakao da se na taj način “pokušava dodatno vršiti pritisak na protjerivanje države Bosne i Hercegovine, ali i patriotskih osjećanja kod Bošnjaka”. Salkić je, inače, i aktuelni potpredsjednik Republika Srpska iz reda bošnjačkog naroda, pa su politički predstavnici srpskog naroda listom osudili njegov istup u javnosti.

Prema nezvaničnim informacijama, dio lokalne SDA na sve načine pokušava izdejstvovati smjenu direktorke u Sjenini Rijeci, a to je “obećanje” mještanima Sjenine Rijeke dao funkcioner Gradskog odbora u Doboju Mihnet Okić, koji je i delegat u Klubu Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske i iz susjednog je naselja Sjenina.

Pretpostavke su da će to pokušati i uraditi traženjem ostavke ili smjene direktorke Dervišefendić i to počevši od Vijeća roditelja, u kojem su većina roditelji bošnjačke djece, koja nastavu pohađaju u centralnoj školi.

- Dobili smo usmeni poziv za sastanak Vijeća roditelja, koji će se održati u centralnoj školi danas u 16 časova. Preneseno nam je da ćemo se upoznati sa cijelom situacijom, od izricanja kazne učenici, kao i zaključcima Školskog odbora, te da se najvjerovatnije i od nas očekuje da zauzmemo svoj stav o ovom slučaju – kaže za naš portal član Vijeća roditelja iz područne škole iz Zelinje.

KAZNA

-Uvidom u odredbe Zakona o vjerskim praznicima, jasno i nedvosmisleno proizilazi da Dan državnosti BiH nije definisan kao vjerski i državni praznik u Republici Srpskoj. Prema Pravilniku o ocjenjivanju učenika jasno i nedvosmisleno proizilazi da se vaspitno-disciplinska mjera izriče za lakše povrede dužnosti učenika i za neopravdano odsustvo sa nastave" – dio je navedenog je aktu o izricanju vaspitno-disciplinske mjere ukora učenici ukor odjeljenskog starješine i automatskog smanjenja ocjene vladanja, koji je potpisala direktorka Dervišefendić.

                                                                                                                      Lj.Đurić

Tagovi: