Škola u Stanarima u rangu najmodernijih u svijetu

- Vrhunski opremljene učionice, zbornica, fiskulturna sala, profesionalni amfiteatar, produženi boravak i druge prostorije, nesumnjivo su među najmodernijim u regiji i dostojni vaspitanja i obrazovanja 21. vijeka. -

Učenici i nastavni kadar centralne Osnovne škole “Desanka Maksimović” u Stanarima ovu školsku godinu dočekali su u renoviranim i moderno opremljenim učionicama i školskim prostorijama, na kojima bi im pozavidjeli i vršnjaci, odnosno kolege, i u zemljama sa najboljim obrazovnim sistemima na svijetu.

Zahvaljujući EFT Rudniku i Termoelektrani Stanari, primjeru društveno odgovorne kompanije, obnovljena je ne samo centralna osnovna škola, nego i svih šest područnih odjeljenja, a uslovi boravka u njima podsjećaju na one koje imaju, primjera radi, djeca u Finskoj.

Vrhunski opremljene učionice, zbornica, fiskulturna sala, profesionalni amfiteatar, produženi boravak i druge prostorije, nesumnjivo su među najmodernijim u regiji i dostojni vaspitanja i obrazovanja 21. vijeka.

- Naši učenici u centralnoj školi imaju privilegiju jer počinju novu školsku godinu u potpuno novim uslovima rada. Obnovljena unutrašnjost ove škole je dom vaspitanja i obrazovanja za 292 đaka naše opštine”, naveli su iz OŠ “Desanka Maksimović - u Stanarima na svojoj Facebook stranici.

Veliku zahvalnost izrazili su kompaniji EFT Rudnik i Termoelektrana Stanari, istaknuvši da “nesebično pomažu u stvaranju boljih uslova za učenike na području opštine Stanari”.

- Naša je sreća i čast jer u EFT Rudniku i Termoelektrani Stanari imamo prijatelje koji nam pomažu od prve godine njihovog dolaska u Stanare, a već šest godina intenzivno obnavljaju sve naše škole. Prije šest godina smo uz njihovu pomoć obnovili dotrajali krov i krovnu konstrukciju centralne škole, a nakon toga su uslijedile potpune obnove naši područnih odjeljenja - PO Tedin Han, PO Dragalovci, PO Cvrtkovci, PO Cerovica i PO Brestovo Donje. Okončana je i obnova centralne škole koja je uključivala renoviran školski enterijer, potpunu obnovu zidnih i podnih površina, moderan dizajn holova, postavljanje novih podnih obloga, izradu novog spuštenog stropa, zamjenu stolarije i elektroinstalacija - naveli su iz ove škole.

Ukupna vrijednost radova je bila oko 225.000 КM, od čega je kompanija „EFT“ izdvojila oko 160.000 КM, a opština Stanari oko 65 000 КM. Dio radova koji se odnosi na izradu novih elektroinstalacija, montažu rasvjetnih tijela i radove na obradi ugrađene unutrašnje stolarije izvodili su pomoćni radnici škole.

- Izražavamo iskrenu zahvalnost rukovodstvu opštine Stanari zbog ulaganja u obnavljanje objekta centralne škole i za svaku drugu pomoć koju nam pružaju, a posebno zahvaljujemo našim dobrotvorima – kompaniji EFT Rudniku i Termoelektrani Stanari jer su u šest proteklih godina obnovili šest naših škola i tako stvorili odlične uslove za učenje i rad više od 400 naših učenika. Sva njihova djela, od prve godine do današnjeg dana šalju poruku razumijevanja značaja obrazovanja, poštovanja naših učenika, nastavnika i roditelja i ogromnog dobročinstva, na čemu smo im svi duboko zahvalni - poručili su iz OŠ “Desanka Maksimović” u Stanarima.

Građanima opštine Stanari pozavidjeli bi građani u većini drugih opština i gradova u Srpskoj i to ne samo zbog uslova u školama. Naime, najviša prosječna plata u Republici Srpskoj isplaćuje se u opštini Stanari i nakon oporezivanja u prosjeku iznosi 1.344 KM, dok najnižu primaju stanovnici Kupresa, u prosječnom neto iznosu od 663 KM.

Takođe, od ove godine, radnici kompanije EFT Rudniku i Termoelektrani Stanari dobijaju 300 KM kao pomoć za zimnicu i ogrev, te blizu 1.500 KM regresa za korištenje godišnjeg odmora.

Sporazumom rukovodstva ove kompanije i sindikalne organizacije, od 1. januara ove godine su povećane plate za pet odsto za 2022. godinu, kao i troškovi prevoza. Novac je izdvojen i za sportske aktivnosti sindikalne organizacije od 2.000 КM i drugo.

Fotografije možete pogledati klikom na LINK.

mondo.ba