"Sizif u borbi protiv korone" otvorio Centar za kulturu (FOTO)

Nakon dvomjesečmne pauze svoja vtrata otvorila je Umjetnička galerija Centra za kulturu u Doboju, sa karikaturistom Bojanom Jokanovićem i izložbom "Sizif u borbi protiv korone", odnosno, na aktuelnu temu uzrokovanu pandemijom virusa.

Pošast u obliku korona virusa, koja je ovog proljeća zaustavila normalan život na globalnom nivou, tema je izložbe čiji je autor ovaj talentovani karikatursita, inače, diplomirani teolog.

- Svog Sizifa stavio sam u kontekst aktuelnih priča o borbi sa virusom, koji se satirički  obračunava sa svim nevoljama koje su snašle običnog čovjeka. Izložbu nisam planirao kao što ni korona nije planirana i cilj mi je prevashodno bio da, bez obzira na sve ekonomske i druge posljedice koje je prouzrukovala, barem pokušam ovim karikaturama vratiti osmjeh na lice onima koji će je imati priliku vidjeti, rekao je na otvaranju izložbe Jokanović.

V.d. direktor Centra Lidija Žarić kaže da je ovo njegova treća izložba po redu, a da je kuriozitet da je prvu postavio, upravo, na današnji dan prije šest godina.

- Takođe, otvorena je 14. maja, ali je već slijedeći dan odnijela poplava, jer je tog 15. maja grad bukvalno poplavljen i naša Galerija i Kino sala su bile potpuno pod vodom, rekla je Žarić.

Akademski vajar Drago Handanović iznio je niz pohvala na račun mladog karikaturiste, rekavši da njegov rad prati od Bojanovih dječačkih dana.

- Samouk je i počeo je crtati kao dijete, a sada mogu reći da je izrastao u vrhunskog umjetnika, kako god to što kažem može zvučati prevelikom hvalom, rekao je o Jokanoviću i izložbi ovaj iskusni i priznati kulturni radnik.

IZLOŽBA O ĆIRILICI I PRAVOPISU

Teolog i profesor pravoslavne vjeronauke je krajem prošle godine izložbom o Sizifovoj borbi za ćirilicu i pravopis „100 Sizifovih pravopisnih pravila“, izlagao u Doboju i RS, a između ostalih i u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Pored toga što je karikaturista, Jokanović je i talentovani ilustrator i muzičar. Osim teologije i crtanja posvetio se i učenju sviranja raznih instrumenata, te je pokazao i afinitete za egzotičnu muziku, pa pored gitare svira havajski instrument ukelele i orjentalni instrument baglama.

LJ. ĐURIĆ