SDA traži smjenu Gordane Tadić

Stranka demokratske akcije (SDA) zatražila je smjenu glavnog tužioca Tužilaštva BiH Gordane Tadić uz ocjenu da je pritvaranje federalnog premijera Fadila Novalića bilo "isključivo politički motivisano što je prvorazredni skandal".

- Pozivamo članove Visokog sudskog i tužilačkog savjeta da pokrenu proceduru smjene Tadićeve sa pozicije glavnog tužioca zbog pokušaja izmjene ustavnopravnog poretka u FBiH i zbog permanentnog narušavanja ugleda Tužilaštva i gubitka povjerenja javnosti u nezavisnost ove institucije, ističu iz SDA.

Iz SDA poručuju da su poslije odluke Suda BiH kojom je odbijen zahtjev Tužilaštva za određivanje pritvora Novaliću "uklonjene sve dileme da je Tužilaštvo pokrenulo politički motivisan proces".

- Cilj Tužilaštva očigledno nije bio utvrditi činjenice, već po svaku cijenu diskreditovati premijera Novalića i što duže ga zadržati u pritvoru kako bi bila dovedena u pitanje njegova funkcija i kako bi bio oslabljen bošnjački faktor unutar Vlade Federacije, smatraju u SDA.

Odbijanje pritvora, navode, predstavlja profesionalnu sramotu Gordane Tadić i tužilaca koje je mimo propisanih procedura ovlastila da vode ovaj slučaj.

- Ovo je i čvrst dokaz da je pritvaranje premijera bilo isključivo politički motivisano, što je prvorazredni pravosudni skandal, objavljeno je na stranici SDA.

Sud BiH odbio je prijedlog Tužilaštva da odredi jednomjesečni pritvor Novaliću, suspendovanom direktoru Federalne uprave civilne zaštite Fahrudinu Solaku i direktoru firme "Srebrna malina" Fikretu Hodžiću u aferi "Respiratori".

Određene su im mjere zabrane i sva trojica braniće se sa slobode.

Oni se sumnjiče za nelegalnu nabavku respiratora iz Kine tokom koje je potrošeno 10,5 miliona KM budžetskog novca.

Novaliću se na teret stavljaju krivična djela pranje novca, falsifikovanje dokumenata i primanje mita. On je pred tužiocima odbacio sve navode.

Tagovi: