Ruskinja sa dobojskom adresom, nakon 23 godine dobila ličnu kartu Srpske

Ruskinja Nina Maškarina Kaurinović, nastanjena u Doboju, 23 godine živjela je bez ikakvih dokumenata. Sada ima ličnu kartu Republike Srpske, a dobila je i pasoš. Zbog brojnih pravnih zavrzlama 23 godina živjela je u strahu da li će biti deportovana. Sada je srećna – nije više osoba bez identiteta.

Novi pasoš i lična karta za Ninu Kaurinović znače novi život. Sada, kaže, konačno postoji . Bez dokumenata bila je 23 godine. Punih 11 godina trajala je borba da ih dobije i konačno je uspjela.

– Ni dan danas ne vjerujem. Kada pogledam dokumenta, kao da sam dobila novi život, neku snagu – kaže Kaurinovićeva.

Rođena je u bivšem Sovjetskom Savezu i s tim pasošem 1976.godine s porodicom dolazi u Zagreb. 20 godina kasnije sele se u Doboj , rodni grad njenog supruga. Tada joj muž umire, a njena lična dokumenta ističu. Ruski pasoš nije mogla da produži , a neki drugi nije mogla da dobije, jer nije imala uvjerenje o državljanstvu.

– Čim se ne prijaviš se na vrijeme, gubiš automatski rusko državljanstvo i onda se Rusija se raspala. Mjesto gdje sam živjela pripalo je Ukrajini i meni su tražili ukrajinsko državljanstvo, a ja u Ukrajini nikad nisam živjela – istakla je ona.

Krila se i nije izlazila nigdje iz straha da je ne protjeraju. Nakon teške životne agonije upoznala je Holanđanku Marliz Van Hofen koja u Doboju vodi kuću u kojoj borave djeca bez roditeljskog staranja. Ona i njen suprug na sve moguće adrese u regionu slali su dopise kako bi u zavrzlami pravnih propisa Nini pomogli da dobije papire. Gdje god se ukazala i najmanja nada iskrsnuo bi, kaže , stari problem – uvjerenje o državljanstvu .

Nakon što je dobila državljanstvo Nina je ostvarila i penziju u Hrvatskoj, gdje joj je suprug radio. Godinama nigdje nije putovala, a sada kada ima dokumente rado bi,k aže, prvo otišla u Holandiju. O njoj je mnogo slušala od Marliz pa je poželjela da je posjeti. Nina je odrasla bez roditelja, u domu, a sudbina je htjela da i ona pomaže djeci koja su u sličnoj situaciji.

RTRS