Program ekonomskih reformi RS: Potrebno umanjenje poreza i doprinosa

Visok stepen usaglašenosti o nekoliko ključnih tačaka Programa ekonomskih reformi RS, poput umanjenja poreza i doprinosa, formiranja stalne grupe za ukidanje pojedinih parafiskalnih davanja, kao i reforma obrazovnog sistema prilagođenog potrebama privrede, postignut je između Ministarstva privrede i preduzetništva RS i Privredne komore RS.

U Privrednoj komori RS su saopštili da su teme sastanka između Vjekoslava Petričevića, ministra privrede i preduzetništva RS, i Pere Ćorića, direktora Privredne komore RS, bile sprovođenje Programa ekonomskih reformi RS za period 2020-2022. godine, kao i definisanje mjera i pravaca djelovanja koji slijede u izradi programa ekonomskih reformi 2021-2023. godine, prenose Nezavisne.

"Ovim strateškim dokumentom se definišu pravci djelovanja u skladu sa smjernicama za programe ekonomskih reformi, koje je za zemlje Balkana utvrdila Evropska komisija, što podrazumijeva efikasan javni sektor, evropske integracije i regionalnu saradnja uz projektnu podršku", navodi se u saopštenju.

Petričević je rekao da je u narednoj godini planirano i usvajanje nove strategije industrije i Zakona o privrednim društvima i dodao da su budžetom za 2021. godinu predviđena sredstva za digitalnu transformaciju poslovanja kao jednu od najvažnijih aktivnosti programa.

Ćorić je naveo da su smjernicama Evropske komisije definisane ključne tačke za reformu, koje uključuju niz programskih rješenja za rasterećenje privrede, te da su među najvažnijima umanjenje stopa poreza i doprinosa.

On je ukazao da bi budući fokus trebalo da bude na stručnoj radnoj snazi, što će podrazumijevati podršku svakoj novoj poslovnoj ideji i preduzetničkoj inicijativi, pišu Nezavisne.

Na sastanku je ocijenjeno da su poslodavci pokazali odgovornost tokom pandemije i odazvali se pozivu Vlade da se ulože maksimalni napori u očuvanju radnih mjesta.