Rajaner tokom pandemije gubio 21 evro u sekundi

Rajaner je otkrio da se suočio sa teškim gubicima u aprilu, maju i junu zbog pandemije korona virusa. Za ta tri mjeseca, ova najveća evropska aviokompanija izgubila je 185 miliona eura (167 miliona funti), a u prosjeku to znači da su gubili 20 funti ili 21 evro u sekundi.

Prevoznik je rekao da je broj putnika smanjen za 99 odsto. Tokom tri najteža mjeseca, za 91 dan, Rajaner je prevezao otprilike pola miliona putnika. Normalno bi ova kompanija toliko putnika imala samo u jednom danu, da nije korona virusa.

Rajaner je krenuo sa letenjem 1. jula, ali sa samo 40 posto od planiranog kapaciteta za ljeto. Nadaju se da će taj kapacitet povećati na 60 posto u avgustu, a na 70 posto u septembru, piše Independent.

Mnoge evropske aviokompanije su dobile finansijsku podršku od svojih vlada, Rajaner se takođe nada tome. Oni se nadaju da će do ljeta 2021. godine dobiti 50 Boeing 737 Maks aviona. Oni imaju četiri posto više sjedišta i sa ovih 40 aviona Rajaner bi mogao povećati broj putnika za 200 miliona.

Ako se uzme u obzir to da je zbog epidemiološke situacije redukovan broj ljudi koji mogu biti u avionu na jednom letu Rajaner bi značila ova pomoć i povećanje kapaciteta.

Korisnici su oštro kritikovali ovu aviokompaniju zbog sporosti prilikom povrata novca za letove koji su otkazani. Evropska pravila za avioprevoznike u takvim slučajevima otkazivanja glase da bi novac trebalo da bude refundiran sedam dana od otkazivanja leta. Aviokompanije imaju problema sa poštovanjem tog roka, a Rajaner se nada da će do kraja jula isplatiti sve zaostale refundacije od letova koji nisu realizovani.

Tagovi: