Radionice povodom Svjetskog dana čitanja naglas

Dobojska Narodna biblioteka danas je, povodom Svjetskog dana čitanja naglas, za korisnike vrtića “Mala industrija” organizovala radionicu čiji da prihvate slikovnice kao prve knjige sa kojima se susreću.

Direktor Biblioteke Slavica Gostimirović rekla je novinarima da radionice promovišu lijepu pisanu riječ, budući da se čitalačke navike kod djece stiču od malih nogu.

Djeca rado dolaze na Dječije odjeljenje i spoznaju da je knjiga dobar prijatelj”, izjavila je Gostimirovićeva.

Gostimirovićeva je navela da je važno da djeca što više čitaju, bilo klasične knjige ili one na internetu, ali i upozorila da su sadržaji na mreži često neprovjereni i bez recenzije.

Bibliotekar Ivana Bukejlović zadovoljna je što sve veći broj djedova i baka dovode svoje unuke na Dječije odjeljenje i čitaju im slikovnice ili bajke.

Djeca vole da budu u biblioteci, jer imamo lijep prostor gdje mogu da borave sa svojim roditeljima. Čak i tete koje čuvaju djecu dovode ih kod nas i čitaju im slikovnice”, rekla je Bukejlovićeva.

Bukejlovićeva je istakla da je važno da sadržaj literature bude prilagođen uzrastu djeteta.

Za mlađe se preporučuje jednostavan tekst i što bolja ilustracija, radi razvijanja njihove mašte”, rekla je Bukejlovićeva.

Četvorogodišnji Stefan Janković voli knjige, ali roditelji nemaju mnogo vremena da mu posvete za tu vrstu razonode, izuzev kada ih nagovori, pa mu slikovnice najviše čita djed Miloš.

Narodna biblioteka u Doboju, povodom Svjetskog dana čitanja naglas, do petka organizuje ciklus radionica za djecu predškolskog uzrasta s ciljem njihovog zbližavanja sa slikovnicama, prenose agencije.

Radionice će od sutra do četvrtka biti realizovane za korisnike Javne predškolske ustanove “Majka Jugovića”, a u petak sa korisnicima produženog boravka u Osnovnoj školi “Vuk Stefanović Karadžić”.

Program je interaktivan i edukativnog karaktera, a obuhvata čitanje priča za predškolski uzrast i razgovor o pročitanom.

Svjetski dan čitanja naglas obilježava se 5. februara. 

Tagovi: