Putin položio zakletvu i započeo novi mandat

Predsjednik Rusije Vladimir Putin položio je zakletvu na inauguraciji u Moskvi, čime je stupio na dužnost i započeo novi mandat na toj funkciji.

- Zaklinjem se da ću prilikom vršenja ovlašćenja predsjednika Ruske Federacije poštovati i čuvati ljudska prava i slobode i prava i slobode građana, da ću poštovati i braniti Ustav Ruske Federacije, čuvati suverenitet i nezavisnost, bezbjednost i cjelovitost države i da ću vjerno služiti narodu - rekao je Putin prilikom polaganja zakletve u svečanoj sali ruskog Kremlja.

Ceremoniji prisustvuje više od 2.500 gostiju, među kojima su članovi vlade, poslanici Državne dume i Savjeta Ruske Federacije, rukovodioci predsjedničke administracije, sudije Ustavnog suda, te predstavnici diplomatskog kora i poznate ličnosti.

Građani Rusije potvrdili su svojim glasanjem na predsjedničkim izborima u Rusiji da zemlja ide u pravom smjeru, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin.

Putin je nakon polaganja zakletve na ceremoniji inauguracije u Moskvi rekao da je siguran da će on i građani zajedno prevazići težak period, postati još jači i da će uspjeti da ostvare dalji razvoj zemlje.

- Uradiću sve što je u mojoj moći kako bi opravdao vaše povjerenje - poručio je Putin.

On je podsjetio da rezultati rada države zavise od jedinstva naroda.

Putin je obećao da će nastaviti da brani narod i u narednim godinama.

- U tekstu zakletve predsednika navodi se da je potrebno braniti Rusiju - istakao je Putin.

On je podsjetio da je funkcija predsjednika velika dužnost i da je branio Rusiju i prethodnih godina.

- U ovom svečanom trenutku kada stupam na dužnost predsjednika želim da se zahvalim građanima Rusije u svim oblastima. Želim da se poklonim učesnicima specijalne vojne operacije, koji se bore za otadžbinu - naglasio je Putin.

On je naglasio da će sudbinu Rusije uvijek određivati i o njoj odlučivati sama Rusija za naredna pokolenja.

- Zajedništvo miliona ljudi jedne zemlje je ogromna snaga. Ja ću braniti nacionalni interes Rusije, uvjeren sam da ćemo dostojanstveno savladati ovaj teški period. Naši preci su uspijevali da postignu velike stvari, jer su na prvo mesto stavljali otadžbinu. Njihovi podvizi nas nadahnjuju i danas. Mi smo jedinstven i veliki narod i zajedno ćemo prevazići sve prepreke. Zajedno ćemo pobijediti - poručio je Putin.

On je istakao da će Rusija nastaviti da jača odnose sa svim zemljama koje u Moskvi vide kao partnere, a to je većina zemalja svijeta.

Putin je naglasio da je Moskva i dalje spremna za dijalog sa Zapadom.

Prema njegovim riječima, razgovor o strateškoj stabilnosti i bezbjednosti je moguć, ali samo na ravnopravnoj osnovi.

- Nastavićemo da radimo na stvaranju multipolarnog svijeta - dodao je Putin.

 

Tagovi: