„Prosvjeta“ uskoro dobija svoje prostorije

Srpsko kulturno i prosvjetno društvo „Prosvjeta“ iz Doboja uskoro će dobiti svoje prostorije. Slijedi njihova adaptacija, koja će biti završena za oko dva i po mjeseca. Sredstva za obnovu prostorija obezbijeđena su uz pomoć dobojske Gradske uprave.

Prije godinu dana SPKD „Prosvjeta“ Doboj je obnovilo svoj rad i tada im je obećano da će im Grad Doboj dodijeliti prostorije. Obećano je i ispunjeno. Nekadašnje prostorije Šahovskog kluba u Zanatskom centru uskoro će biti sjedište ovog društva. Prvo slijedi njihova adaptacija, a sredstva za tu namjenu su obezbijeđena.

- Zajednički smo aplicirali na jedan projekat i želim da se zahvalim na upornosti svima njima koji su istrajali. Naravno, želim da se zahvalim i g. Tegeltiji, jer je sredstva od 90.000 KM SPKD „Prosvjeta“ Doboj upravo dobilo od Ministarstva civilnih poslova BiH. Oni su napravili dobar projekat uz podršku Grada i gradske administracije i raduje me da ćemo krenuti u realizaciju tog projekta – izjavio je Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja.

-Adaptaciju planiramo da realizujemo u naredna dva i po mjeseca. Danas smo napravili dogovore oko finansiranja i sredstva smo obezbijedili. Sada ulazimo u pregovore sa izvođačima radova, čekamo ponude i onaj ko nam to bude mogao najkvalitetnije i najbrže da uradi vrlo brzo će ući u realizaciju toga – rekao je Obrad Jović, predsjednik SPKD „Prosvjeta“ Doboj.

Član SPKD „Prosvjeta“ Doboj postao je i gradonačelnik Doboja. Cilj Društva je očuvanje kulture, običaja i jezika. Uveliko rade na tome. Uskoro će svjetlost dana ugledati i publikacija „Ljubav pisana ćirilicom“. Ona je rezultat konkursa koji su zajednički raspisali Grad Doboj i ovo Društvo. Trebalo je poslati ljubavnu pjesmu po izboru prepisanu na ćirilici. Pristiglo je oko 200 radova, a njih 80 biće objavljeno u publikaciji.

- Od 80 najljepših radova nastala je jedna mala rukopisna antologija. U stvari mi smo napisali krasnopisna i rukopisna antologija srpske ljubavne poezije, koja ne samo da promoviše ćirilicu, već ona pokazuje da se ćirilica i piše, a ujedno je i knjiga koja će moći da se čita – izjavila je Mira Stanišev, SPKD „Prosvjeta“ Doboj.

Sredstva za štampanje ove publikacije u tiražu od 500 primjeraka obezbijedila je Gradska uprava. Ovo društvo u planu ima da organizuje i druge kulturne događaje. Jedna od ideja je održavanje ljetnjeg festivala pozorišta mladih u mjesecu junu, kada se obilježava dan Grada Doboja.

RTV Doboj

Tagovi: