Propao Nešićev plan da „Puteve“ zaduži za 200 miliona

Plan vršioca dužnosti direktora „Puteva Republike Srpske“ Nenada Nešića da zaduži to preduzeće za 200 miliona KM propao je i nabavka je poništena.

Tender je objavljen u martu, a prvi rok za prijavu ponuđača bio je 8. maj, zatim je produžen na 20. maj, pa na 10. jun, ali i prije isteka roka nabavka je poništena.

„Putevi“ su u petak poništili javnu nabavku uz objašnjenje da su u pitanju „dokazivi razlozi koji su izvan kontrole ugovornog organa i koji se nisu mogli predvidjeti u vrijeme pokretanja postupka javne nabavke“.

Razlog poništenja su „izmjene predmeta javne nabavke koje predstavljaju suštinske izmjene predmeta nabavke i procijenjene vrijednosti nabavke, koje su određene odlukama o odobrenju zaduživanja Ugovornog organa u nadležnosti Vlade RS“.

Šta je konkretno razlog, Nenad Nešić za CAPITAL nije želio da pojasni uz konstataciju da on „nema namjeru da objašnjava“.

U korespodenciji sa zainteresovanim kreditorima Nešić je 1. aprila naveo da je “obavješten da će Vlada Republike Srpske biti garant za kreditno zaduženje”.

Na zahtjev kreditora da dostavi Odluku Vlade RS o garanciji za kreditno zaduženje, odnosno da izmjeni tendersku dokumentaciju o potvrdi kolaterala, da pored naloga i mjenica bude i garancija Vlade RS, u “Putevima” nisu odgovarali sve do danas kada su zainteresovane kreditore obavijestili da je postupak zaduženja poništen.

Kreditori su imali i pitanje kako je Nešić izračunao da troškovi kredita, sa kamatom od tri odsto, iznose 22 miliona, kada je to 27 miliona, ali i na to im nije odgovoreno.

CAPITAL je ranije objavio da „Putevi RS“ podižu kredit od 200 miliona maraka, a Nenad Nešić je tada rekao da će novac biti uložen u projekte rehabilitacije, rekonstrukcije i izgradnje novih puteva širom Republike Srpske.

CAPITAL: S. Šurlan