Promovisano drugo izdanje Dakićevog romana "Petodinarke"

Promocija drugog izdanja romana "Petodinarke" Gorana Dakića održana je u srijedu uveče u prostorijama Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske, a osim autora o knjizi su pričali književnik Berislav Blagojević i Boris Maksimović, izdavač drugog izdanja knjige.

Maksimović, inače direktor Izdavačke kuće "Imprimatur", podsjetio je da je prvo izdanje "Petodinarki" objavilo Srpsko kulturno društvo "Prosvjeta" iz Zagreba prije četiri godine.

- S obzirom na to da 'Prosvjeta' nema distriubuciju u BiH, 'Petodinarke' se nisu mogle naći u našim knjižarama i zbog toga smo odlučili da objavimo drugo izdanje. Riječ je o jednom remek-djelu nove srpske književnosti, romanu koji na malom prostoru priča o velikoj tragediji Srba iz Hrvatske, odnosno Slavonije - kazao je Maksimović.

Pisac Berislav Blagojević istakao je da "Petodinarke" plijene stilom i načinom komponovanja. On je kao ključno istakao poglavlje "Bogdanovo otvaranje", protiv kojeg, šahovskim terminom rečeno, nema odbrane.

- Pratio sam nastanak 'Petodinarki'. Čitao sam prvobitnu verziju romana koja je bila priča, a potom sam gledao kako iz toga nastaje roman. Iz četiri rukavca, iz četiri različita glasa priča se slijeva prema Željku Niševiću, nevoljenom dječaku koji je istovremeno bio i tihi heroj strašnoga rata - dodao je Blagojević.

Dakić je kazao da moto "Petodinarki", preuzet iz Bulatovićevog romana "Heroj na magarcu", najbolje govori o idejnoj osi romana.

- Ta rečenica glasi: Ja nisam pisac pobeda, gospodine generale. Tek u porazu i u tragediji naslućujemo istinsku poeziju. Volim nelinearno pripovijedanje i zbog toga sam pokušao da iz više rakursa donesem priču o, kako bi rekao Selenić, nesrećnicima u zlu vremenu - poručio je Dakić.

Nezavisne novine