Promovisana knjiga o umjetniku Dragi Handanoviću

U Doboju je sinoć predstavljena knjiga "Drago Handanović, 60 godina umjetničkog oblikovanja" autora LJubomira Kaišarevića, koja predstvalja biografsko djelo o stvaralačkom opusu i radu poznatog dobojskog vajara i umjetnika, te dokumentovano odslikava i likovno-umjetničku scenu Doboja i regije u zadnjih šest decenija.

Kaišarević je rekao novinarima da je knjiga hronika kulturnih zbivanja u Doboju i njegovoj okolini, nakon što je 1961. godine Handanović završio Pedagošku akademiju - grupa Likovna umjetnost.

"Knjiga je nastajala tri godine. Koristio sam najviše kao građu njegovu prebogatu arhivu. Handanović je pedantan čovjek, skupljao je sve dokumente, pisane tragove, kataloge, plakate o svom radu koje je slagao u atelje", izjavio je Kaišarević.

On je za Handanovića rekao da je umjetnik sa ogromnom energijom i pozitivnim razmišljanjem, čiji radovi i skulpture osim Doboja obogaćuju Brod, Derventu, Stanare, Maglaj, Gračanicu i druge lokalne zajednice.

Recenzent knjige Dragan Mićić rekao je da je knjiga osim široj čitalačkoj publici namijenjena i umjetničkoj kritici "koja će sada imati više nego dovoljno materijala da sa stručnog aspekta kritički sagleda ukupno stavaralaštvo čuvenog, ali skromnog dobojskog vajara".

On je knjigu opisao kao kulturološko-dokumentarno štivo čiju je kompozicionu strukturu priređivač kombinovao problemsko-tematski i istorijsko-hronološki.

"Rukopis je podijeljen na osam tematskih cjelina. Pojedine tematske cjeline dalje se dijele na uže strukturalne jedinice ispisane prema vremenskom redoslijedu, uglavnom po godinama, tako da se u okviru svakog segmenta raznorsnog spektra umjetničkog stvaralaštva Handanovića može pratiti evolucija njegovog autorskog izraza", naveo je Mićić.

Recenzent knjige Vojo Čakarević naglasio je da je riječ o višestruko nagrađivanom umjetniku koji svoje radove nije prodavao, nego je djela zavještao gradu Doboju.

Čakarević je dodao da će ta djela Handanoviću u čast biti izložena u dobojskom Regionalnom muzeju, koji će za tu namjenu biti prostorno dograđen.

On je naveo da je Handanović autor "Keramičke jabuke", koja je više od dvije decenije prepoznatljiv simbol Doboja.

Drago Handanović za sebe je rekao da još nije umoran za umjetnički rad.

"Ja sada radim na izložbi za Galeriju `Kolegijum artistikum`. Radim forme kosmonauta i to su stilizovane forme", dodao je Handanović.

Drago Handanović rođen je 11. aprila 1939. godine u Ostrošcu kod Konjica. Član je Međunarodne akademije za keramiku AISA i Udruženja likovnih umjetnika i primijenjenih umjetnika Republike Srpske.

 

Od 1961. godine realizovao je više desetina spomenika i skulptura koje su postavljene na javnim mjestima.

Handanović se poslije završene Pedagoške akademije - grupa Likovna umjetnost 1961. godine zaposlio u dobojskoj gimnaziji kao nastavnik Istorije umjetnosti i u Stolarskoj majstorskoj školi kao nastavnik Perspektive i Nacrtne geometrije.

Uporedo sa pedagoškim radom u osnovnom školi osnovao je prvu grupu mladih vajara pri Radničkom univerzitetu u Doboju. U tom ateljeu formirane su dvije značajne umjetničke ličnosti Jadranko Durmić i Branislav Višt, piše Srna.

Handanović je sa Pavlom Stanišićem i Esom Kreso 1971. godine osnovao Sedamnaestoaprilski likovni salon i 1971. godine Umjetničku galeriju.

Od 1989. do 1992. predavao je Keramičko oblikovanje i Tehnologiju na Keramičkom odsjeku u Školi za primijenjenu umjetnost u Sarajevu.

Od 1992. do 2000. godine radio je kao dizajner u Tvornici namještaja "Enterijer" u Doboju.

Na inicijativu tadašnjeg direktora Centra za kulturu i obrazovanje Jovanke Stojčinović Nikolić, Handanović je sa Branislavom Vištom osnivaju Dobojski likovni salon.

Od 2000. godine je likovni saradnik u Umjetničkoj galeriji Centra za kulturu i obrazovanje u Doboju.