Proljećna suša: Bez dobre kiše zrno neće niknuti

Poljoprivrednici su se pribojavali da velika poskupljenja mineralnih đubriva, dizel goriva, sjemena i drugih repromaterijala neće biti i jedina nedaća koja ih prati u proizvodnji pod vedrim nebom.  Izgleda da će račune dodatno zamrsiti proljećna suša.

U toku aprila u Lijevče polju palo je tridesetak litara kiše po kvadratnom metru, u prvoj polovini maja tek deset litara. Sveukupno kao obilnija kiša u jednom danu. Poljoprivrednici strahuju da će se na strna žita, prvenstveno ozimi ječam i pšenicu koja su u izvanrednom stanju, suša odraziti negativno, pogotovo u fazi nalijevanja zrna.

- Ne pamtim proljeće sa manje padavina. I zima je bila blaga bez snijega, nije bilo akumulacije vlage u zemljištu. Jaki vjetrovi tokom proljeća brzo su isušivali vlagu u zemljištu. Kukuruz se sije u suvo zemljište, to nije dobro za nicanje. Evo i otkosi trave za sijeno su tanki. Već se pribojavamo loših prinosa i novih poskupljenja - rekao je Slobodan Lazendić iz Gradiške.

Mićo Lukač iz Maglajana, sela u srcu Lijevče polja, kaže da je spas u navodnjavanju, ali da ne mogu baš svi odraditi taj posao.

- Manje bašte se mogu zalijevati bez većih investicija i napora. Ali problem su žitarice - i one ozime i ove koje smo upravo posijali. Ovdje kod nas su zemljišta plića i brzo zasuše. Brašno je već dosta poskupilo i cijene hljeba su visoke, bojimo se novih posljedica - rekao je Lukač.

Agronomi savjetuju navodnjavanje gdje je god moguće. Mišo Balaban kaže da bi žitaricama svaka kap vode dobrodošla već od sada pa do završetka nalijevanja zrna.

- Žitarice zaista dobro izgledaju, obećavaju, ali ukoliko ne bude dovoljno kiše i ukoliko ne dođe do padavina što prije, mrka kapa. Zato treba iskoristiti svaku mogućnost  za navodnjavanje. Zna se  da je voda žitaricama presudna u proljećnim fazama razvoja, pa sve do nalijevanja zrna - rekao je Balaban.

Meteorolozi za sada nemaju argumente da obraduju poljoprivrednike. Prema prognozama za maj, kiše gotovo i neće biti, mogući su sporadični pljuskovi koji neće imati veći efekat za usjeve.

 

- Moguće su manje padavine za vikend, ali slaba korist će biti od toga. Procesi u atmosferi ne nagovještavaju obilnije padavine - rekao je Tihomir Dejanović, direktor Protivgradne preventive Republike Srpske.

Minule jeseni u Lijevče polju i u srbačkom župskom dijelu žitaricama je zasijano više od 12.000 hektara oranica, ovoga proljeća kukuruzom, sojom, povrćem i krmivima skoro dvostruko veća površina. Dobra kiša bi u značajnoj mjeri ublažila posljedice velikog poskupljenja repromaterijala. U suprotnom - agonija će se nastaviti.

B. Grgić