Doboj: Projekat “Đepetići su pročitali”

Narodna biblioteka u Doboju realizuje projekat “Đepetići su pročitali”, kroz koji polaznici istoimene radionice putem video-snimka objavljenog na “Јutjub” kanalu i “Fejsbuk” stranici ove ustanove preporučuju knjige djeci i roditeljima.

Bibliotekar Ivana Bukejlović rekla je Srni da se projekat realizuje s ciljem da djeca ostanu u kontaktu sa Narodnom bibliotekom u okolnostima pandemije virusa korona i preporučenih epidemioloških mjera.

Ona je pojasnila da djeca koja pohađaju radionicu “Đepetići”, u vidu preporuke, trebaju da, uz kratki sadržaj šta se nalazi i o čemu knjiga govori, izdvoje njima omiljeni dio priče ili šta im se ne dopada, uz insistiranje da odgovore i zašto, kao i da sami ilustruju ili kreativno naprave vizuelnu podršku svom video-nastupu.

– Kako koje dijete pročita knjigu i osjeti da je spremno, snimamo video. Video snimamo u objektu biblioteke ili drugom pogodnom mjestu i objavljujemo na našoj Fejsbuk stranici i Јutjub kanalu – rekla je Bukejlovićeva.

Ona je istakla da uz sve koristi koje donosi čitanje knjiga, projekat pruža mogućnost da se djeca oslobode straha od kamere i javnog nastupa, te da ujedno uče i vježbaju lijepo izražavanje.

– Insistiram da djeca u što kraćim crtama kažu bitne stvari, da to ne bude klasična interpretacija školske lektire. Očekuje se da naprave vrstu reklame knjige koju trebaju što bolje predstaviti vršnjacima kako bi ih podstakli da je i oni pročitaju – navela je Bukejlovićeva.

Ona kaže da je zadovoljna načinom kako su djeca prihvatila ideju i poručuje da su djeca uvijek spremna za saradnju ako ocijene da je zadatak zanimljiv.

Tagovi: