Prese dobojskog inovatora u svjetskom željezničkom saobraćaju

Vakumske prese kompanije „Višt“ dobojskog inovatora Zvjezdana Višta, poslije drvne, auto i avio industrije mogle bi se primjenjivati širom svijeta i na ulaznim sistemima u željezničkom saobraćaju, kao što su brzi vozovi, metroi, tramvaji. Testiranje opreme trajalo je oko dvije godine.

-Ako se ta oprema koju smo mi testirali usvoji ona će postati standard na željeznicama svijeta. To su ulazni sistemi ili prostim riječima to su vrata, odnosno automatska vrata i automatske stepenice – izjavio je Zvjezdan Višt, vlasnik kompanije „Višt“ iz Doboja.

Iz austrijske kompanije IFE, koja je dio Knorr Bremse grupe sa fabrikom u Brnu u Češkoj, a koja se bavi proizvodnjom ulaznih sistema za željeznička vozila, kažu da će primjenom vakumskih presa dobojske kompanije „Višt“ uštede biti velike u samoj proizvodnji.

-Trenutno mi koristimo hidraulične prese za proizvodnju naših ulaznih sistema za vozove i ta rješenja su poprilično skupa, zato što je izrada kalupa za te prese jako skupa. Nabavkom nove opreme ovog tipa koju kompanija Višt proizvodi uspjeli bismo da uštedimo mnogo, kako u potrošnji električne energije, tako i u samoj proizvodnji – rekao je David Šaka, češka kompanija za proizvodnju ulaznih sistema.

Predstavnici kompanije koja se bavi proizvodnjom ulaznih sistema kako za evropsko tržište tako i za potrebe na području Amerike i Australije, kažu da je ovo njihova četvrta posjeta dobojskoj kompaniji sa kojom su se odmah odlučili za saradnju.

RTV Doboj

Tagovi: