Premijer pozvao na štednju, a načelnici kupuju automobile

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković krajem prošle godine je pozvao lokalne zajednice, institucije i javna preduzeća da u ovoj godini maksimalno štede i racionalno posluju. Nakon samo dva mjeseca od tog poziva, jasno je da ga mnogi nisu čuli ili razumjeli, pa su krenuli u zanavljanje već ranije popunjenih voznih parkova.

Ribnik, nerazvijena opština udaljena oko 80 kilometara od Banjaluke, nedavno je nabavila novu „Škodu“ vrijednu 56.000 maraka. To će biti četvrti automobil u njihovim garažama s obzirom da imaju  dvije starije „Fabije“  i „Oktaviju“ staru tek četiri godine.

Međutim, načelnik Nebojša Karać kaže za CAPITAL kako su ta auta prešla ogromnu kilometražu, te da je jedno od tri dato na korištenje Centru za socijalni rad zbog čega se pojavila potreba za novim.

Ne kupuje to niko sebi. Novi automobil koristiće cijela opštinska uprava i ustanove kojima zatreba. Mi smo rubna opština i kad god neko treba da negdje ode imamo problem“, kaže Karać.

Tvrdi kako se svaka marka u ovoj lokalnoj zajednici racionalno i proračunato troši, te da je novac za novo auto prikupljen uštedom.

Vjerujem da postoje oni koji kupuju automobile koji im ne trebaju ali kod nas je drugačije. Ne rade svi načelnici zloupotrebe i troše novac bespotrebno, vodimo računa o svakom dinaru. Rastemo i razvijamo se svakodnevno, osnovali smo brojne ustanove i potrebe nisu iste kao prije 15 godina“, kazao je Karać.

Njegovim putem pošao je Bojo Gašanović, načelnik Istočnog Starog Grada, izrazito nerazvijene opštine u istočnom dijelu Srpske.

On putem lizinga kupuje auto vrijedno oko 70.000 maraka. Jačina motora mora biti minimalno 145 kilovata, a snaga 1960 kubika, sa pogonom na sva četiri točka koji treba da budu postavljena na aluminijske feluge.

Od opreme koja se zahtjeva je i radarsko skreniranje prepreka ispred vozila, navigacija, tempomat, mlaznice za čišćenje prednjih farova, termoizolaciona stakla, led svjetla i brojne druge inovacije koje se nalaze u savremenim vozilima.

Da li je i kolika potreba za skupocjenim autom čije su specifikacije jasno navedene nismo uspjeli saznati od načelnika jer nije odgovarao na telefonske pozive.

To što godinama gomilaju gubitke, upravu „Željeznica“ Republike Srpske nije „obeshrabrilo“ da i oni krenu u kupovinu.

Nedavno su preko preduzeća „Autorad“ iz Pelagićeva nabavili limuzinu vrijednu preko 70.000 maraka. Iz dokumentacije se ne može vidjeti o kojem je modelu riječ, ali je izvjesno da je u pitanju „Škoda“ ili „Seat“ jer ova auto kuća trguje sa njima.

Podsjećamo, sudbina „Željeznica“ je u rukama povjerioca kojima je ovo javno preduzeće dužno na milione maraka. U toku je višegodišnji proces restrukturiranja gdje su se po jasno utvrđenim rokovima obavezali vratiti novac.

Novi automobili bi uskoro mogli biti parkirani i ispred Narodne skupštine Republike Srpske. Naime, planom javnih nabavki za drugi kvartal je predviđena kupovina automobila vrijednih 70 hiljada KM bez PDV-a.

CAPITAL

Tagovi: