Predložen pritvor za naoružane migrante iz Avganistana

 Tužilaštvo BiH predložilo je pritvor za četiri osumnjičena državljanina Avganistana koji su lišeni slobode na području Donjeg Svilaja, gdje je otkriven improvizovani migrantski kamp, te pronađeni oružje i municija.

U saopštenju iz Tužilaštva je navedeno da je riječ o Basiru Vaziriju (31) ranije osuđivanom zbog zloupotrebe droge u Srbiji, uz izrečenu kaznu od šest mjeseci zatvora, te Nisaru Ahmadiju (18), Bilalu Afganiju (20), Abdulu Kajumu Fakiridži (29) koji su pod istragom zbog udruživanja radi činjenja krivičnih djela i neovlaštenog prometa oružja i vojne opreme, te proizvoda dvostruke upotrebe.

Prijedlog za određivanje mjere pritvora upućen je Sudu BiH nakon ispitivanja osumnjičenih, a zbog opasnosti od bjekstva.

Avganistanci su uhapšeni u zajedničkoj operativnoj akciji Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i Granične policije BiH na području Donjeg Svilaja, gdje je otkriven improvizovani migrantski kamp, te pronađeni oružje i municija.

Prema prikupljenim dokazima, migranti su se nalazili u improvizovanom kampu smještenom uz granicu sa Hrvatskom, u blizini prelaza Donji Svilaj u opštini Odžak, u namjeri da navedeno vatreno oružje i municiju prokrijumčare u Hrvatsku.

Tužilaštvo BiH, SIPA, Granična policija i partnerske policijske i bezbjednosne agencije provode istražne aktivnosti kako bi se utvrdile sve okolnosti boravka naoružanih migranata na području uz granicu BiH i Hrvatske, jer u dosadašnjim aktivnostima agencija za provođenje zakona u BiH uglavnom nisu evidentirani naoružani pripadnici migrantske populacije, pogotovo ne u posjedu automatskog naoružanja i municije.

SIPA je 8. decembra saopštila da je na području Donjeg Svilaja u opštini Odžak, u zoni graničnog pojasa zatečen veći broj lica iz migrantske populacije u dva improvizovana kampa, u kojima je otkrivena i određena količina vatrenog oružja i municije.

glassrpske.com

Tagovi: