Povratnica u Vozuću preživjela i koronu

Jedna od rijetkih povratnika u Vozuću kod Zavidovića, Stjepanija Arsenović (66)  preživjela je i udarni talas virusa korona, pored turobnog samačkog života i svih nedaća koja ima, sa 63 marke penzije, što je ispod svih nivoa srbijanske porodične penzije.

- Dobro je, nije me zakačio virus, a nije ni mogao jer nisam više od dva mjeseca nigdje išla. Čak sam i uštedjela, nisam podigla dva mjeseca po tih 63 marke penzije, naslijeđene od pokojnog muža, koji je za vrijeme ratnog sukoba u BiH umro u Loznici, kaže nam kada nas je dočekala ispred svoje kuće u vozućkom zaseoku Tukovi.

Manja joj je briga, kaže, to da li će imati sada dovoljno da plati struju za taj period izolacije, jer je više boravila u kući i više je struju i koristila. Zahvalna je za vrijeme ove vanredne situacije što su joj u dva navrata dolazili aktivisti Crvenog krsta iz Zavidovića, donijeli su joj hranu i higijenska sredstva.

- Ne bih mogla sa štakom ni otići do centra Vozuće i najbliže prodavnice zato što do nje ima najmanje četiri kilometra. Srećom nije mi bilo ni hladno, moralo se ložiti, ali mi je ostalo drva od zime, koja su mi obezbijedili dobri ljudi iz dobojskog Zavičajnog udruženja Zavidovićana, skromna je ova hrabra žena.

A kolika je njena skromnost pokazalo se i kada smo se najavili da ćemo je posjetiti, da nas je zamolila, ako smo u mogućnosti, da joj nađemo tanke slanine, jer je joj to jedino potrebno.

- Samo da imam uz krompir i pasulj da stavim da se kuva, platiću vam to ne brinite. Ovdje je ne mogu nabaviti ni za lijeka, jer zbog vjerskih razloga ne drže slaninu u trgovinama, a zbog nas malobrojnih Srba im se ne bi isplatilo to ni nabavljati, rekla nam je Stjepanija.

Starica nema nikoga bližeg, osim sina Željka od pokojne polusestre, koji je daleko u Kanadi, a i on nije dolazio poslednjih godina i rijetko se javi.

DANICA

Iako i sama teško preživljava, zamolila nas je da apelujemo za pomoć njenoj komšinici Danici Vračević (81), čija je kuća od njene udaljena više od tri kilometra.

- Ova korona je još više dotukla sa zdravljem, gotovo da je slijepa, a nit može da ide ljekaru niti joj ko dolazi da je pregleda i pomogne. Nedavno joj je bio naš sveštenik otac Zoran Živković i dovezao šporet koji nije imala, ali molim vas da prije pomognete njoj nego meni, rekla nam je na odlasku Stjepanija.

LJ. ĐURIĆ