Porodična firma širi proizvodnju zahvaljujući podršci "Farma II" projekta

Firma MAMEX iz Bijeljine pokreće novu fabriku za proizvodnju prerađenog povrća iz vlastitog uzgoja. Riječ je o porodičnom preduzeću koje u sezoni zapošljava 35 radnika, a inicijalnu podršku im je pružio Sweden/USAID FARMA II projekat.

- Mi živimo za poljoprivredu, i živimo od poljoprivrede. Drugog posla nemamo, kaže Mladen Lazić, vlasnik MAMEX-a.

Trenutno se bave proizvodnjom svježeg povrća, ali veoma brzo će postati i proizvođači prerađenog, uglavnom kiselog povrća i ajvara.

- Ovo je porodični biznis, objašnjava Mladen. Nas petero, uz podršku 35 sezonskih radnika, radimo sve što treba. Ja vozim kamion i popravljam traktor. Ukratko, činim sve da bih nas održao u pokretu, a svi radimo na njivi i beremo povrće.

Put razvoja i usjeha

MAMEX d.o.o. datira iz 2007. godine. Prvo su se bavili otkupom povrća od proizvođača iz Semberije, i njegovim izvozom u Rumuniju, Srbiju, Hrvatsku, Sloveniju, Rusiju i Bugarsku.

- Brzo smo uvidjeli da, ukoliko želimo da snabdijevamo naše kupce tokom cijele godine, a ne samo tokom ljetne sezone, moramo uzgajati vlastito povrće. Kako niko drugi to nije radio, morali smo pokrenuti plasteničku proizvodnju paprika i krastavaca, priča Mladen Lazić i dodaje da su 2010. godine kupili zemlju i sagradili trideset plastenika na tri hektara.

Ali, to je bio tek početak.

- Vjerujem u domaću proizvodnju. Kako mladi odlaze sa sela u gradove ili idu raditi u inostranstvo, dosta zemlje se moglo kupiti. Šta više, poplave iz 2104. su preplašile mnoge ljude koji su se povukli iz poljoprivrede i cijena zemlje je pala. Mi smo u tome vidjeli šansu. Podigli smo kredite i iskoristili neke poticaje i kupili smo još 30 hektara zemlje, objašnjava Mladen.

MAMEX sada proizvodi 1.800 tona krastavaca, paprika, zelene salate, špinata, cvekle, bijelog luka i krompira i kupuje dodatnih 2.800 tona od sedam većih proizvođača u Semberiji.

- Nekih 20 odsto proizvoda izvozimo u Hrvatsku, Sloveniju i Srbiju, a ostatak prodajemo prodajnim lancima u Bosni i Hercegovini, navodi Mladen.

Sweden/USAID FARMA II vjeruje u viziju

- U poplavama iz 2014. godine izgubili smo sve usjeve, ali nismo odustali. Kada neki odluče da zatvore biznise, drugi odluče da idu dalje, kaže Mladen.

Dodaje da su im poplave ukazale na to da moraju promijeniti svoj poslovni model i učiniti ga otpornijim. Tada su počeli planirati da otvore fabriku za proizvodnju kiselog povrća i ajvara.

- Tražeći pomoć za kupovinu neophodne opreme, 2017. smo pri Sweden/USAID FARMA II projektu aplicirali za nepovratna sredstva. Kada sagledam koliko smo do sada uložili u izgradnju fabrike, iznos novca koji smo tražili relativno nije bio toliko velik, ali to povjerenje u našu viziju koju smo dobili od projekta nam je dalo inicijalnu kapislu i dodatno nas podstaklo da nastavimo sa našim planovima.

Sredinom jula MAMEX će otvoriti fabriku i lansirati osam novih proizvoda: Mamin recept ajvar, te kisele krastavce, miješanu salatu, cveklu, bijele i žute filete paprike, kao i prženu papriku i sok od paradajza. Sweden/FARMA II projekt sada dizajnira etikete za Mladenove nove proizvode.

Budućnost preduzeća

- Ja sam u poljoprivredi srcem i dušom. Ovako nešto se prvi put radi u Bosni i Hercegovni. Mi proizvodimo naše povrće koje ćemo obrađivati i nudićemo na domaćem tržištu kvalitetan finalni proizvod, pojašnjava Mladen.

Planira da u prvoj godini proizvedu 500.000 tegli svojih proizvoda, a prodajnim lancima će prodati 1.000 tona svježeg povrća.

- Za rad u tvornici ćemo zaposliti još 20 do 30 radnika. Naredne sezone bismo mogli udvostručiti proizvodnju, ali za to nam je potrebna pomoć u nabavci još jednog tunela za pasterizaciju, FARMA II projekt obezbijedio nam je jedan, zatim vakum duplikatora za ajvar i još jedne pećnice, naglašava Mladen.

Smatra da treba podržati ljude koji imaju viziju.

- Dok se nadam dodatnoj podršci, zahvalan sam i na onome što su do sada dobili, te se nadam da ćemo moći nastaviti razvijati svoju proizvodnju i zapošljavati sve više i više ljudi u poljoprivredi, gdje nam je i mjesto, zaključuju Mladen.