Poraz favorita: Hrabri Slovaci i VAR ugasili Belgiju

Šta Rumunija traži među najboljim ekipama Starog kontinenta pokazala je glatkom pobjedom protiv Ukrajine (3:0) a to isto je u sudaru 1. kola Grupe E uradila i Slovačka koja je danas kao autsajder srušila favorizovanu Belgiju (1:0).

Da je neko prije početka Evropskog prvenstva u fudbalu u Njemačkoj rekao da će Rumunija i Slovačka biti na vrhu tabele Grupe E rekli bi da je u najmanju ruku ludo hrabar ali to je sada nepobitna činjenica.

Belgijanci su u ovaj meč ušli kao favoriti. Govorili su to njihovi sadašnji rezultati ali i kvalitet sastava. U tom ritmu su i otvorili duel sa Slovacima. U trećem minutu je najveća zvijezda tima Romelu Lukaku ima veliku šansu da matira golmana Martina Dubaravku ali je šutirao pravo u čuvar mreže Njukasla . Tri minuta kansnije opet je bilo vrelo pred golom Slovaka. Opet je Lukaku bio u prilic ali Dubravka se nije dao prevariti.

Kazna je stigla u 7. minutu nakon velike greške Džeremija Dokua. Lopta je stigla do Juraja Kucke, čiji je šut bio izblokiran, ali se odbila do Ivana Šrancu koji ju je poslao iza leđa Koena Kastelsa.

Video OVDJE

Belgijanci su nastavili sa napadima ali onda kada je trebalo da krunišu akcije ili nisu bili dovoljno precizni ili bi previše komplikovali pred golom rivala.

Sa druge strane Slovaci su se sve više osloboađali pritiska i u nekoliko navrata na muke stavili čuvara mreže "crvenih đavola".

U drugom poluvremenu selektor Belgije Domeniko Tedesko uradio neke korekcije u formaciji ekipe u nadi da će lakše probijati do tada poprilično disiciplinovanu  defanzivnu liniju protivnika.

U 56. minutu mreža se zatresla i to na strani Slovaka. Lukaku je konačano pogodio ali slavlje je utihnulo kada je iz VAR sobe javljeno da je ipak bio ofsajd. U 82.minutu Johan Bakajoko je savladao Dubravku ali je na žalost belgijskih navijača David Hancko izbio loptu sa gol linije.

Nakon toga se nervoza uvukla u redove Belgije, napadi su više bili rezultat stihije nego neke organizovane akcije. Ubrzo su uslijedile i Tedeski je bacio sve karter u napad i to se isplatilo u 86. minutu golom Lukakua. Ipak i ovaj put je VAR bio koban za Belgiju jer je naknadno utvrđeno da je Openda igrao rukom prije nego što je asistriao Lukakuu.

Sedam minuta je trajala sudijska nadoknada ali više ništa Belgiju nije moglo da spasi pljuske koju če dugo da bridi.

Nezavisne

 

Tagovi: