Podsticaji za 28 dobojskih privrednika

Privrednici iz Doboja njih 28, čiji je rad za vrijeme vanrednog stanja zbog pandemije virusa korona bio ograničen ili onemogućen ,dobiće podsticaje u ukupnom iznosu od 160 hiljada KM. Projekat podrške privrednom sektoru se realizuje u saradnji sa Razvojnim programom Ujedinjenih nacija UNDP-om,a uz finansijsku podršku Vlade Švajcarske i grada Doboja.

Jedan od 28 dobojskih privrednika koji su dobili podsticajna sredstva je Štamparija udruženja distrofičara,koja zapošljava osobe sa invaliditetom.Broji sedam zaposlenih.Dobili su podsticaj u iznosu od 10 hiljada maraka,a sredstva će iskoristiti za nabavku nove mašine.

- Mašina je 15 hiljada maraka, a prag naš ulaganje je 5.000 KM. Izuzetno nam puno znači ovaj projekat za zadržavanje radnih mjesta i mogućnost novog zapošljavanja odmah se otvara – izjavila je Nada Stuhli, Štamparija DMP Doboj.

Tokom vanrednog stanja u trajanju od oko dva i po mjeseca firma za proizvodnju i prodaju namještaja,koja se nalazi u naselju Bare zabilježila je gubitak do čak 90 odsto.Ipak, uspjeli su da sačuvaju radna mjesta.I ovo preduzeće dobilo je podsticajna sredstva.

- Iznos koji sam ja dobio i firma Elit namještaj je 3.000 maraka, znači konkretno za nove mašine koje uz postojeće već imam samo nadogradnju za proizvodnju namještaja – rekao je Zlatko Stankovič, privrednik.

Grad Doboj je među 18 lokalnih zajednica u BiH koji realizuje ovaj projekat podsticaja privrednom sektoru, koji za vrijeme vanrednog stanja nisu mogli da rade ili su bili ograničeni.Na javni poziv ,koji je Gradska uprava raspisala prijavila su se 42,ali je komisija bodovanjem odabrala 28 privrednika.Ugovore su i potpisali.Dobiće podsticajna sredstva u ukupnom iznosu od 160 hiljada maraka i tako sačuvati 68 radnih mjesta i otvoriiti osam novih.

- Grad Doboj je učesnik sa 80.000 KM tj. sa 50%. Želim da se zahvalim Vladi Švajcarske koja je isto tako donatorskim sredstvima učestvovala u ovom projektu u iznosu od 80.000 KM. Raduje me što su ljudi imali logistiku i partnera u Gradskoj upravi i što smo zajednički realizovali ovaj projekat – izjavio Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja.

Projekat „Podsticaji privrednom sektoru u Gradu Doboju u svrhu jačanja konkurentnosti, povećanja proizvodnje i očuvanja radnih mjesta“ se realizuje u okviru Projekta ekološkog i ekonomskog upravljanja (MEG), koji podržava i finansira Vlada Švajcarske, a sprovodi Razvojni program Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini.

Dobojski Info

Tagovi: