Podrška privrednicima u RS: Nove tehnologije za proboj na nova tržišta

Dvadeset devet privrednika iz dobojske regije ispunilo je uslove javnog poziva koji je raspisalo resorno ministarstvo i dobilo podsticajna sredstva za unapređenje proizvodnje i zapošljavanje novih radnika.

 

Ugovore s njima u petak je u Doboju potpisao Vjekoslav Petričević, ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske.

 

Riječ je o privrednim subjektima sa rang-liste, na čiji je prijedlog Vlada Republike Srpske dala saglasnost na sjednici 14. oktobra, a prema kojom će za 207 privrednih subjekata ukupno biti dodijeljeno sedam miliona KM, u okviru linije za uvođenje novih tehnologija u oblasti prerađivačke industrije.

 

Petričević je u petak privrednicima poručio da će ovaj javni poziv za sljedeću godinu biti raspisan u februaru, odnosno u prvom kvartalu, sa znatno većim iznosom podsticaja i da treba u tom pravcu da planiraju buduće investicije. On je najavio da će ovu aktivnost već u ponedjeljak realizovati za regiju Istočno Sarajevo i za Hercegovinu.

 

Đorđe Gajić, direktor preduzeća "Elgrad" iz Teslića, koje zapošljava oko 270 radnika, nakon potpisivanja ugovora pojasnio je u šta će uložiti novac.

 

"Investirali smo u proizvodnju šperploče, to je industrijska, automatska proizvodnja. Investicija je preko pola miliona KM, Ministarstvo nam je pomoglo iznosom od 45.000 KM. Kupujemo mašine, liniju za proizvodnju šperploče, a pošto već radimo i prodajemo je kao poluproizvod, ova mjera nam pomaže da proizvodimo finalni proizvod koji može ići u EU, i s time ćemo zaposliti dodatni broj radnika", rekao je Gajić

 

Firma "Eko vit ambalaža" iz Doboja podsticaj će iskoristiti za kupovinu CNC mašine.

 

"Imamo 12 zaposlenih, pretežno se bavimo proizvodnjom kartona i kartonske ambalaže te izradom svjetlećih reklama", kaže Vladimir Despotović, predstavnik firme.

 

Vladimir Blagojević, direktor "MRD Engineeringa" iz Kotor Varoša, jednog od preduzeća koje je prošlo na javnom pozivu, rekao je za "Nezavisne novine" da su oni aplicirali projektom razvoja obradnog centra i vlastitog proizvoda - konstruisanje i proizvodnja prototipa digitalne mašine za obradu drveta, te da su dobili podsticaj u iznosu od 19.200 KM.

 

Goran Praštalo, zamjenik generalnog direktora firme "Mikroelektronika" Banjaluka, čija je firma takođe dobila podsticaje, ističe za "Nezavisne" da ovaj vid pomoći olakšava realizacija jednog od strateških projekata, a to je razvoj nove generacije pametnih brojila i neophodno ulaganje u nove tehnologije i opremu u proizvodnji.

 

"Osnovni cilj je obezbijediti viši nivo konkurentnosti na postojećim tržištima, ali i omogućiti izvoz na neka nova inostrana tržišta", kazao je Praštalo.

 

Dodaje da se ovakvim projektima daje direktna i značajna podrška razvoju domaćih proizvodnih izvozno orijentisanih kompanija.

 

Na javni poziv za dodjelu podsticaja za direktna ulaganja u 2021. godini prijavilo se 267 privrednih subjekata, od čega je 207 privrednih subjekata ispunilo uslove javnog poziva. Podsticajima za direktna ulaganja podržani su projekti privrednih subjekata koji zapošljavaju ukupno 19.862 radnika, što je za oko 330 radnika više u odnosu na broj radnika koje su zapošljavali 31. decembra 2020. godine, a koji su u nabavku i uvođenje savremene opreme i tehnologije investirali u vrijednosti od oko 64 miliona KM.

 

Posmatrano po sektorima industrije, najviše investicija realizuje se u sektoru metalne i elektro industrije, zatim slijedi sektor drvne, te industrija proizvodnje papira. Značajne investicije odnose se na nabavku novih proizvodnih linija, CNC mašina, robota, lasera, digitalizaciju proizvodnih procesa i slično.

(Nezavisne novine)

Tagovi: