Počela berba jabuka, mraz desetkovao prinose

Na potkozarskim padinama oko Gradiške voćari uveliko beru jabuke. Berba kruške i jabuke sorte „gala“ je završena, a u toku je berba „zlatnog delišesa“, a do kraja oktobra biće završena i berba ostalih sorti jabuka.

Zbog mraza u aprilu, voćari ove godine imaće tek 30 odsto uroda u odnosu na prošlu godinu. Spasoja Lajić, iz Jelića, kod Gradiške, kaže prošle godine je sa šest hektara voćnjaka ubrao 400 tona jabuke.

"Ove godine očima navlačim hoće li biti 100. Rod u odnosu na prošlu godinu, pa negdje oko 1/3, znači jako loš. Mraz nas je zatekao u proljetnom dijelu kad je bila nejaka, najneotpornija i to nas je desetkovalo, onako pravo", kaže Spasoja Lajić, voćar Jelići kod Gradiške.

U posljednjih nekoliko godina, ova je najteža, kaže mladi voćar Milenko Čekić. Od očekivanih 40 tona, u voćnjacima je ubrao duplo manje - 20 tona zlatnog delišesa. 

"Generalno, ove godine je stvarno malo jabuke na našem terenu i okruženju. Interesovanje je ove godine zadovoljavajuće, mogu reći u toku berbe za jabuku. Mi za sad našu jabuku skladištimo u hladnjaču i čekaćemo nama odgvorajuću cijenu", rekao je Milenko Čekić, voćar iz Grbavaca kod Gradiške. 

Voćari se ove godine ne mogu požaliti na manjak radne snage. Zbog pandemije mnogi su se vratili iz inostranstva, kažu voćari, pa dnevnice zarađuju na domaćem terenu.  

"Dnevnice kod nas u berbi su 50 maraka, plus radnici imaju dva obroka i obezbijeđen prevoz", dodaje Milenko Čekić, prenosi ATV.

Voćari su, kao i svi poljoprivrednici u Srpskoj, mogli da računaju na regresirani dizel, podsticaj od 30 odsto na kapitalne investicije, podsticaj za osiguranje voćnjaka. Ukupno, voćari na raspoalganju imaju 12 mjera, kaže ministar Boris Pašalić.  

"Konkretno nakon berbe, nakon predaje odnosno prodaje jabuka, mi ćemo definisati iznos premije po kilogramu. Sada ne možemo reći koliki je on, jer zavisi od količina koje će se proizvesti. To je zadanja mjera koju plasiramo, realizujemo u decembru mjesecu", ističe Boris Pašalić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Do decembra voćari će obrati voćnjake, napuniti skladišta i haldnjače, podvući crtu. Gorak ukus manjeg uroda zbog mraza, trebalo bi da ublaže podsticaji.