Petrovo: Plastenička proizvodnja unosan posao za male poljoprivrednike

Јelena Radić iz Petrova na Ozrenu plasteničkom proizvodnjom počela je da se bavi 2012. godine, odmah nakon završenog Poljoprivrednog fakulteta u Banjaluci. Počela je sa proizvodnjom raznovrsnog rasada i plastenikom od stotinu kvadrata, a danas ima 900 kvadrata sa raznovrsnim povrćem.

Ove godine imala je rekordne prinose.

Plastenička proizvodnja povrća jedini je posao Јelene Radić, 36-godišnjakinje iz Petrova, i jedini prihod od kojeg danas živi. Počela je sa tri hiljade biljaka, a danas ima preko 20 hiljada. Radeći godinama ovaj posao shvatila da je najbolje naučila na svojim greškama.

Kada završite fakultet imate osnovu, teorijsko znanje, i potrebno je vrijeme da se kroz praksu ono dopuni. Bez prakse kroz sopstveni rad nema ništa.

Sa plasmanom proizvoda, kaže, nema problema, jer sve uspije prodati.

Klimu ne možemo promijeniti, ali možemo način proizvodnje, kaže Јelena. U ovoj proizvodnji svaka godina nosi nešto novo pa se ne može osloniti na prošlu godinu.

S obzirom da imamo pproblema sa insektima, treba voditi računa o pravovremenoj zaštiti, uništavati i larve i dorasle insekte. Ukoliko se zakasni, teško se mogu kasinije suzbiti, što može postati veliki problem.

Zbog epidemiološke situacije ove godine bila je povećana potražnja za rasadom, tako da sljedeće godine planira da proširi proizvodnju za jednu trećinu.

 

Tagovi: