Plan vakcinacije RS: Spisak lijepih želja i nenabavljenih vakcina

Institut za javno zdravstvo RS objavio je prije nekoliko dana plan vakcinacije protiv koronavirusa u Republici Srpskoj. U ovom planu se, između ostalog, govori o pravnoj osnovi za provođenje vakcinacije protiv koronavirusa, prioritetnim grupama za vakcinaciju i o nabavci, čuvanju i distribuisanju vakcina.

U Institutu podsjećaju da je prvi slučaj infekcije virusom SARS-COV-2 u Srpskoj potvrđen 4. marta prošle godine. Do 31. decembra 2020. godine laboratorijski je potvrđeno 37.185 slučajeva, a 1.784 osobe su umrle usljed ove infekcije.

Od početka epidemije, u periodu od 4. marta prošle godine, u Republici Srpskoj je urađeno 162.509 PCR testiranja, od čega je infekcija potvrđena kod 37.185 osoba. U dosadašnjem toku epidemije u Srpskoj su zabilježena tri talasa od kojih je treći, koji je počeo 6. oktobra
prošle godine, imao najveći broj novooboljelih, kao i najveći broj hospitalizovanih osoba i smrtnih ishoda.

Planom vakcinacije definisane su i prioritetne grupe za vakcinaciju, a to su korisnici i zaposleni u ustanovama za smještaj starijih lica, zdravstveni radnici, stanovništvo starije od 65 godina, osobe sa hroničnim bolestima koje su faktor rizika za koronavirus i osobe od 18 do 64 godine na poslovima od javnog značaja kao što su prosvjetni radnici, vaspitači, policija, civilna zaštita… Ove grupe predstavljaju oko 40 odsto stanovništva RS, odnosno oko 450.000 stanovnika.

U Srpskoj, navodi se u ovom dokumentu, postoji 97 ustanova za smještaj starijih lica i osoba sa invaliditetom. Ukupni kapacitet ovih ustanova je oko 3.000 korisnika sa oko hiljadu zaposlenih. U javnim zdravstvenim ustanovama zaposleno je 13.849 radnika. U bolničkom
sektoru radi 7.690 radnika.

Hronična stanja i oboljena koja predstavljaju rizik za razvoj teže kliničke forme COVID-19 su hronične bolesti pluća, imunokompromitovane osobe, dijabetes melitus, kardiovaskularna oboljenja, hronična bolest bubrega, hronična bolest jetre, neurološka stanja, demencija, cerebrovaskularne bolesti i gojaznost. Prema podacima Zavoda za statistiku broj stanovnika životne dobi preko 65 godine u Srpskoj je nešto više od 200.000.

Broj doza vakcine potrebnih za vakcinaciju prioritetnih grupa će zavisiti od tipa vakcine koja bude na raspolaganju. Trenutne procjene su da će kod većina dostupnih vakcina biti potrebne dvije doze vakcine za kompletiranje imunizacije protiv COVID-19, te je u skladu sa tom procjenom naručeno 400.000 doza vakcine preko COVAX inicijative.

Čuvanje i distribucija vakcina protiv COVID-19 će počivati na postojećem sistemu za čuvanje i distribuciju vakcina. Institut za javno zdravstvo Republike Srpske, nakon nabavke vakcina, vrši centralno skladištenje i čuvanje vakcina, kao i distribuciju u pet regionalnih centara Instituta (Doboj, Zvornik, Foča, Istočno Sarajevo i Trebinje).

Trenutno su kapaciteti za čuvanje vakcina kako u Institutu i regionalnim centrima, tako i u zdravstvenim ustanovama u kojima se provodi vakcinacija, većinom ograničeni na kapacitete koji zadovoljavaju potrebe za čuvanjem vakcina iz redovnog programa vakcinacije. Za ove
potrebe, Institut, zajedno sa regionalnim centrima, raspolaže sa dvije hladne komore za čuvanje vakcina na temperaturi +2 do +8ºC, ukupne zapremine 16m3, 15 frižidera za čuvanje vakcina na temperaturi +2 do +8ºC ukupnog kapaciteta oko 3.000 litara, jednim zamrzivačem na temperaturi -18 do -25 kapaciteta 300 litara. Oprema za čuvanje vakcina na temperaturi - 80ºC do sada nije korišćena.

U Republici Srpskoj je uspostavljen sistem za nadzor nad neželjenim događajima nakon imunizacije na koji će se oslanjati i sistem nadzora nad neželjenim događajima nakon COVID- 19 vakcinacije. Neželjeni događaji se prijavljuju na propisanom obrascu Institutu za
javno zdravstvo Republike Srpske i Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH.

G. Dakić