Petorica u tri kvadratna metra: Srpska „pljeska“ u centru Šangaja

Vladimir Milošević i njegov drug Nikola otvorili su nedavno u Šangaju restoran čiji je meni sastavljen isključivo od – srpskih specijaliteta.

U decembru prošle godine im je, kako kažu, sinula ideja da bi bilo dobro da u ovoj stranoj zemlji mogu da pojedu dobru pljeskavicu. Zakupili su mali lokal u centru Šangaja.

„Pozvao sam Džonija i Vlatka i rekao da otvaramo 'pljeke' u Šangaju i pitao ih da li su za. Obojica su odgovorili da su za to. I takosmo nas četvorica bez ikakve pozadine našli mali prostor. Kupili smo roštilj na ćumur i krenuli smo da pravimo pljeskavice“, napisao je Vladimir Milošević.

U početku nije sve išlo kao što su zamislili, jer nisu uspjevali da naprave pravu smjesu koliko god da su se trudili. Nakon četiri mjeseca bezuspješnih pokušaja pronašli su čovjeka iz Niša koji je znao kako da napravi pravu pljeskavicu.

„Malo po malo, uz korigovanje recepata i dogovaranja, uspjeli smo da napravimo ovaj specijalitet. Ubrzo nakon toga otvorili smo lokal 'Yugo Grill' koji je u svojoj ponudi imao pljeskavice i ćevape“, priča Milošević.

Računali su na 35 pljeskavica dnevno. To bi im bilo dovoljno da mogu da „pokriju“ kiriju za lokal. Na dan otvaranja imali su čak 150 mušterija.

„Čekaju na ulici, red od 20 metara, a mi ne znamo kako da 'izbacimo' sve pljeskavice. Sve smo radili - mijesili, pekli, stavljali priloge. Nas petorica u tri kvadratna metra“, istakao je Milošević. 

Njihov „lokal“ je sada pun Kineza, Nijemaca, Španaca, Kubanaca koji čekaju svoj red da bi probali domaću srpsku pljeskavicu. Milošević ističe da su među njima i vlasnici najvećih restorana.

„Gledam našu malu kafanu u kojoj se svakodnevno piju turska kafa, rakija i vinjak, u kojoj se svakodnevno ljudi smiju, uživaju, raduju, osjećaju se kao kod kuće i srce mi je puno. Srećan sam što možemo da predstavimo našu zemlju bar preko klope i pića i da dočaramo osjećaj Balkana u centru Šangaja“, zaključio je Vladimir.

 

Dragana Eremija

Tagovi: