Ovo je šest koraka u istrazi zločina koji je zgrozio region

Više javno tužilaštvo u Zaječaru vodi istragu protiv Srđana Jankovića (50) i Dejana Dragijevića (50), a na teret im se stavlja teško ubistvo

Dejan Dragijević (50) i Srđan Janković (50), osumnjičeni da su 26. marta ubili Danku Ilić (2) u Banjskom polju kod Bora biće dovedeni iz pritvora u Zaječaru u Specijalnu zatvorsku bolnicu u Beogradu radi psihijatrijskog vještačenja, koje će se obaviti u sklopu istrage Višeg javnog tužilaštva u Zaječaru.

Kako saznaje Kurir tužilaštvo će pored psihijatrijskog vještačenje osumnjičenih, preduzeti još najmanje pet dokaznih radnji u slučaju protiv dvojice radnika borskog JKP “Vodovod”, a koji se sumnjiče da su djevojčicu prvo udarili službenim kolima, zatim je zadavili i sakrili njeno tijelo koje ni dan danas nije pronađeno.

- Dragijević i Janković u narednom periodu biće dovedeni u Beograd u Specijalnu zatvorsku bolnicu radi psihijatrijskog veštačenja, a istovremeno tužilaštvo radi na ispitivanju svedoka, veštačenju baznih stanica, telefona osumnjičenih, automobila “fiat panda” koji je u vlasništvu JKP “Vodovod”, kao i DNK veštačenja uključujući i garederobu osumnjičenih - kaže izvor Kurira upoznat sa istragom i objašnjava da se rade i sva ostala vještačenja uključujući i prostorno-vremensko, kao i tragova otisaka prstiju, blata...

Jedan svjedok biće ispitan danas, a u pitanju je majka Dejana Dragijevića, Svetlana, koja će jedina imati pravo da ne svjedoči jer je blizak srodnik osumnjičenog. Sa druge strane, Dejanov otac Radoslav, osumnjičen je u ovom predmetu za drugo krivično djelo, za pomoganje sinu poslije ubistva.

- Svi koji su bili u kontaktu sa detetom, imali saznanja, učestvovali u potrazi ili videli bilo šta sumnjivo kobnog dana svedočiće u tužilaštvu. Raditelji male Danke, Ivana i Miloš, takođe će biti pozvani, jer su oboje, kako je i objavljeno, tog dana sreli ili videli osumnjičene, što ih čini ključnim svedocima u istrazi. Otac ih je čak i pitao da li su videli dete, dok je majka jednog primetila pored automobila ispred dvorišta u Banjskom polju - objašnjava izvor.

Prema njegovim riječima, sva vještačenja trebalo bi da utvrde šta se tačno dogodilo tog 26. marta u Banjskom polju.

- Veštačenja će pomoći se utvrdi na koji je tačno način mala Danka udarena automobilom i gde je tačno bila u vozilu nakon što je u njega ubačena. Takođe, tragovi na odeći osumnjičenih ili nekoj od zaplenjenih stvari i alata, trebalo bi detaljnije da otkriju kako je dete stradalo - kaže izvor iz istrage.

Na kraju, vještačenje baznih stanica i telefona Dargijevića i Jankovića potvrdiće tačno kretanje koje je do sada urađeno uz pomoć GPS lokacije automobila “fiat panda”.

- Važno je i da se pronađe telo, a obdukcija bi dala mnoge odgovore. Međutim, kako vreme odmiče, pitanje je i u kakvom stanju će se telo prnaći, te da li će se uopšte moći raditi obdukcija - kaže sagovornik.

Podsjetimo, Danka Ilić nestala je 26. marta sa porodičnog imanja u Banjskom polju dok je bila sa majkom i bratom i od tada joj se gubi svaki trag. Vijest da je ubijena i da su dvojica osumnjičenih policiji priznala jezivi zločin poslije hapšenja pogodila je Srbiju 4. aprila i od tada traje potraga za njenim tijelom.

U potragu za tijelom ubijene djevojčice za vikend su se uključili i pripadnici Žandarmerije. Oni su pretražili teren od sela Zlot ka selu Sumrakovac, na kojem se nalazi nekoliko deponija i rezervoara sa vodom.

- Jedan od osumnjičenih za ubistvo je na saslušanju priznao da je premestio telo, što otežava rad policije - podsjeća izvor i dodaje:

- Pripadnici Uprave kriminalističke policije iz Beograda i Bora intenzivno rade na pronalasku tela i utvrđivanju svih činjenica i okolnosti u vezi sa ovim slučajem.

Šest dokaznih radnji

- psihijatrijsko vještačenje osumnjičenih

- vještačenje automobila “fiat panda”

- vještačenje telefona i baznih stanica

- DNK vještačenje garderobe i oduzetih predmeta

- prostorno-vremensko vještačenje

- ispitivanje svjedoka.

Tagovi: