Otvorene nove prostorije SPKD “Prosvjeta”

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija, dobojski gradonačelnik Boris Јerinić i predsjednik Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva /SPKD/ "Prosvjeta" iz Doboja Obrad Јović, otvorili su danas u ovom gradu nove prostorije Društva.

 Od devastiranog i smećem zatrpanog prostora članovi Prosvjete zasukali su rukave i uredili višenamjenski prostor u centru Doboja.

Za opremanje prostorija izdvojeno je oko 120.000 KM - 90 hiljada je donirao Savjet minstara, a ostatak grad Doboj.

Sredstva su izdvojena iz granta "Sufinansiranje projekata institucija kulture u BiH", a projektom je predviđeno da se prostor iskoristi i za organizovanje dramskih radionica i muzičkih manifestacija.

 Dok su čekali saniranje prostorija, članovi Prosvjete nisu sjedili skrštenih ruku. Organizovali su Prvi festival dječijeg dramskog stvaralaštva "Dobojska vrteška" u kojem će učešće uzeti amaterska pozorišta iz regiona Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Federacije BiH. Nove prostorije koristiće za nove, ambiciozne planove društva.

 

Doboj: Otvorene nove prostorije SPKD "Prosvjeta"

- Biće tu dramsko pozorište za odrasle,malo Pozorištance za djecu i još mnogo sekcija koje su vezane za našu naciju, srpstvo, pravoslavlje i sve ono što njeguje "Prosvjeta" - istakao je đakon Vlado Mojević.

Cilj projekta je osigurati razvoj i aktivnog učešća dječije publike u kulturi, učiniti dostupnim kulturne sadržaje svakom pojedincu u zajednici, djeci, mladima, kao i licima sa posebnim potrebama, te opremanje prostora za dječije pozorište, stvaranje neophodnog prostora mladim umjetnicima za rad, unapređenje pozorišne umjetnosti i života u lokalnoj zajednici i regiji.

- Rukovodstvo grada Doboja je pokazalo dobar odnos prema kulturi, mladima, sportu, a svjedoci smo i da je to grad koji je vjerovatno i najveće gradilište, gđe se realizuju neki od najvećih infrastrukturnih projekata, kao što su putevi i pruge - rekao je Tegeltija.

Projekat je osiguran kroz organizacionu, institucionu održivost unapređenjem rada pozorišta za djecu i omladinu "Pozorištance", koje djelovanje ostvaruje kroz rad SPKD "Prosvjeta" iz Doboja.

Festival dječijeg pozorišta "Dobojska vrteška" u narednom periodu biće uvršten u redovan kalendar kulturnih manifestacija grada Doboja, po kojem grad postaje centar pozorišne umjetnosti za djecu i mlade u regionu.

Cilj osnivanja ovog festivala je osigurati razvoj i aktivno učešće dječije publike u kulturi, te učiniti dostupnim kulturne sadržaje svakom pojedincu u zajednici.

Otvaranje prostorija "Prosvjete" upriličeno je povodom Dana grada, 28. juna.

 

Doboj: Otvorene nove prostorije SPKD "Prosvjeta"