Otvorena izložba radova sa likovne kolonije “Ozren-Kakmuž”

U Umjetničkoj galeriji Centra za kulturu i obazovanje Doboj danas je otvorena izložba radova sa likovne kolonije “Ozren-Kakmuž”.

Selektor postavke Drago Handanović rekao je novinarima da izložba predstavlja retrospektivu dvanaestogodišnjeg stvaralaštva kolonijev, koja je posebna i zbog činjenice da umjetnici stvaraju i skulpture.

On je od vajara izdvojio Cvijetina Jovanovića i Petra Jelića, čiji su radovi, kako kaže, dosta stilizovani sa životinjskim motivima.

Kada je riječ o slikarstvo, kaže Handanović, umjetnici su sebi uzor i imaju ista estetska polazišta.

Jedan od redovnih učesnika kolonije Zoran Gojković kaže da je ovogodišnje likovno saborovanje održano sa manjim broj učesnika zbog virusa korona, a nastali radovi tradicionalno su sa motivima planine Ozren.

Pokrovitelj likovnog saborovanja Milenko Arsenić kaže da su na koloniji u proteklih 12 godina učestvovali brojni autori koji su vremenom stasali u afirmisane umjetnike.

Likovno saborovanje je počelo sa radom u maju 2009. godine na incijativu akademskih slikara iz Doboja Branislava Baneta Višta i Save Petkovića kod domaćina Milenka Arsenića u selu Kakmuž na obroncima Ozrena, saopšteno je iz Centra za kulturu i obrazovanje.

U proteklih 12 godina nastalo je više 150 umjetničkih djela, uglavnom slika na platnu, rađenih uljanim i akrilnim bojama, brojni akvareli i vajane figure u drvetu.

Dosadašnji učesnici kolonije su Savo Petković, Vera Petrušić, Zoran Gojković, Brane Đukanović, Sanja Katanić, Vedrana Karadža, Milomir Vasiljević, Goran Bijelić, Mihajlo Glišić, Ratko Teodosijević, Aleksandar Vasiljević, Petar Jelić, Cvijetin Jovanović, Saša Bardak, Dragan Mučibabić, Branislav Višt, Anja Rakić, Tihomir Gligorić.

Izložba je za posjetioce otvorena do 27. avgusta. 

Tagovi: