Otvorena izložba karikatura i promovisana slikovnica, autora Bojana Jokanovića

Izložba karikatura o Sizifovoj borbi za ćirilicu i pravopis, teologa i profesora pravoslavne vjeronauke, Bojana Jokanovića, otvorena je u Umjetničkoj galeriji dobojskog Centra za kulturu i obrazovanje. Karikature Jokanovića publika će moći da pogleda do 10. decembra, a osim karikatura ovaj autor je promovisao u hramu kulture u Doboju i svoju slikovnicu „100 Sizifovih prvopisnih pravila“.

Jokanović je pred domaćom publikom izložio 50 karikatura,koje predstavljaju nastavak Sizifove borbe za ćirilicu i pravopis. Ovo je njegova druga izložba u Doboju. Nažalost sva djela sa prve nestala su u razornoj poplavi 2014. godine. Kako je Jokanović rekao nije teško pronaći inspiraciju za posao kojim se bavi, jer svakodnevno nailazi na mnogobrojne greške u pravopisu.

Opismenjavanje jeste sizifovski posao, ali nakon nekoliko godina borbe, zadovoljan je, jer vidi da sve što radi ima pozitivne efekte. Javljaju mu se djeca, roditelji, prosvjetni radnici. Uspio je da motiviše da đaci krenu u borbu za pravopis crtajući karikature.

Promovisana je i njegova slikovnica „100 Sizifovih pravopisnih pravila“. Slikovnica, u izdanju Izdavačke kuće „Vulkančić“ iz Beograda, bila je najprodavanija na nedavno održanom Sajmu knjiga u Beogradu. Štampana je u tiražu od tri hiljade primjeraka, a priprema se i njen drugi tiraž.

Prema riječima stručnjaka jezik i kultura su danas na margini. Poplavili su nas tvrde anglicizmi i tuđice, naročito one sa interneta. Prijeti, kažu, opasnost od gubljenja jezika i pismenosti, naročito u ovo vrijeme savremenih tehnologija i društvenih mreža. Na ovaj Jokanovićev način ističu možemo sačuvati naš jezik i kulturu.

Izložba karikatura Bojana Jokanovića biće otvorena u galeriji dobojskg Centra za kulturu sve do 10. decembra.

RTV Doboj